9 februari – Wereld Kiespijndag

Wereld Kiespijndag!

Heb jij dat ook? Als je maar aan de tandarts denkt dat je kiespijn krijgt? En tot overmaat van ramp zie ik dat het op 9 februari Wereld Kiespijndag is. Op het moment dat ik het woord “kiespijndag” alleen al lees trekt heel mijn mond samen en gaan spontaan alle tanden zeer doen. Kan het erger?

Is het nu werkelijk de bedoeling dat mensen kiespijn gaan vieren op Wereld Kiespijndag? Nee, deze dag gaat eigenlijk meer over het voorkomen van kiespijn en het belang van het ((half)jaarlijks bezoekje aan de tandarts. Je had deze dag natuurlijk ook “maak een afspraak bij de tandarts om kiespijn te voorkomen” kunnen noemen maar dat klinkt lang niet zo catchy als “kiespijndag”, toch?

Tandarts voor 18+ in basispakket!

Volgens diverse krantenberichten en het Centraal Bureau voor Statistieken blijkt dat hoe hoger het huishoudensinkomen is, hoe vaker mensen naar de tandarts of mondhygiënist gaan. Naar het blijkt gingen in 2015 bij de hoogste inkomens negen op de tien mensen naar de tandarts, bij de laagste inkomens was dat zeven op de tien.

Op dit moment worden tandheelkundige kosten alleen vanuit de basisverzekering vergoed voor kinderen onder de 18 jaar. Volwassenen worden min of meer verplicht een tandartsverzekering als aanvullende verzekering af te sluiten. Want die keuze heb je als volwassenen, wel of géén tandartsverzekering voor vergoeding van je tandheelkundige kosten. Volwassenen kunnen wel aanspraak maken op een basisvergoeding bij zorg voor mond- en kaakziekten.

De belangrijkste verschillen als tandartskosten voor volwassenen in de basisverzekering wordt ingevoerd:

  • iedereen is verplicht verzekerd voor tandartskosten
  • tandartskosten worden voor iedereen vergoed
  • iedereen betaalt meer premie voor de basisverzekering
  • het eigen risico geldt voor vergoeding uit de basisverzekering
  • geen aparte tandartsverzekering meer nodig

Gevolgen slechte mondverzorging

De tandarts doet meer dan controleren op gaatjes of het op tijd ontdekken van ontstekingen. De tandarts kan in de mond aandoeningen en gezondheidsklachten vroegtijdig herkennen zoals reuma, keel-, maag- en darmproblemen (kanker), diabetes, stress en verlaagde weerstand. Bij ouderen kan een slechte mondgezondheid uiteindelijk lijden tot levensbedreigende aandoeningen, zoals uitdroging en ondervoeding, ischemische beroerte (herseninfarct), gewrichtsontstekingen, hart- vaatziekten en aspiratiepneumonie (longontsteking door vreemde stoffen). Slechte mondgezondheid kan ook de oorzaak zijn van slechte adem, verminderd kauwvermogen, verminderde smaak en pijn.

Als je al deze mond aandoeningen en gezondheidsklachten vroegtijdig kan spotten en behandelen door simpelweg (half)jaarlijks naar de tandarts te gaan waarom wordt dan niet alle tandheelkundige kosten vergoed vanuit het basispakket? Zie het als preventiemaatregel.

Centraal Plan Bureau (CPB)

Als de mondzorg voor verzekerden van achttien jaar en ouder in het basispakket komt, gaat dat de overheid netto 1,2 miljard euro kosten. Dat berekende het Centraal Planbureau (CPB) voor het jaar 2018 op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Hoeveel bespaar je door het vroegtijdig spotten van mond aandoeningen en gezondheidsklachten?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.