Wereld Kiespijndag
Heb jij dat ook? Als je maar aan de tandarts denkt dat je kiespijn krijgt? En tot overmaat van ramp is het vandaag Wereld Kiespijndag. Op het moment dat ik het woord “kiespijndag” alleen al lees trekt heel mijn mond samen en gaan spontaan alle tanden zeer doen. Kan het erger? Is het nu werkelijk de bedoeling dat mensen kiespijn gaan vieren op Wereld Kiespijndag? Nee, deze dag gaat eigenlijk meer over het voorkomen van kiespijn en het belang van het ((half)jaarlijks bezoekje aan de tandarts. Je had deze dag natuurlijk ook “maak een afspraak bij de tandarts om kiespijn te voorkomen” kunnen noemen maar dat klinkt lang niet zo catchy als “kiespijndag”, toch?
Gevolgen slechte mondverzorging
De tandarts doet meer dan controleren op gaatjes of het op tijd ontdekken van ontstekingen. De tandarts kan in de mond aandoeningen en gezondheidsklachten vroegtijdig herkennen zoals reuma, keel-, maag- en darmproblemen (kanker), diabetes, stress en verlaagde weerstand. Bij ouderen kan een slechte mondgezondheid uiteindelijk lijden tot levensbedreigende aandoeningen, zoals uitdroging en ondervoeding, ischemische beroerte (herseninfarct), gewrichtsontstekingen, hart- vaatziekten en aspiratiepneumonie (longontsteking door vreemde stoffen). Slechte mondgezondheid kan ook de oorzaak zijn van slechte adem, verminderd kauwvermogen, verminderde smaak en pijn.
Wereld Huwelijk Dag
Het idee om het huwelijk te vieren begon in het jaar 1981, in Baton Rouge, La.. Getrouwde stellen uit die stad klopten bij de burgemeester en de bisschop aan de deur met het verzoek om Valentijnsdag uit te roepen tot “Wij geloven in het huwelijk dag“. Het verzoek werd gehonoreerd. Deze “Wij geloven in het huwelijk dag” was zo succesvol dat het idee werd overgenomen door de rooms-katholieke organisatie Worldwide Marriage Encounter. In 1983 werd de naam veranderd naar “World Marrriage Day”. Tevens besloot men om deze dag ieder jaar op de tweede zondag in februari te vieren. Dat was nog niet alles. Zijne heiligheid paus Johannes Paulus II verleende in 1993 zijn Apostolische Zegeningen aan Wereld Huwelijk Dag.
“Love One Another”
De “dag van het huwelijk” brengt hulde aan de schoonheid van trouw, opoffering en vreugde in het dagelijkse huwelijksleven. Dat is op zich wel een leuk initiatief totdat ik verder las: het doel van WMD is om man en vrouw te eren als het fundament van het gezin en hoeksteen van de samenleving. En aangezien een rooms-katholieke organisatie de initiator is van deze dag is er geen ruimte voor een andere huwelijksvorm dan het man/vrouw variant. Jammer, een gemiste kans want er is nog zoveel meer.
Het thema van 2020 is “Love One Another”. (Dit draag ik jullie op: heb elkaar lief) Dat is een gebod uit het evangelie volgens Johannes. Dan hoop ik ook dat het thema ons niet oplegt dat we alleen maar van iemand van het andere geslacht mogen houden (of trouwen). IJdele hoop?
Autisme Zondag
Autisme Zondag of op zijn Engels gezegd Autism Sunday werd voor het eerst in 2002 gehouden tijdens het Autism Awareness Year in het Verenigd Koninkrijk. Het werd geïnitieerd door de ouders van Charin Corea, een tiener met een autismespectrumstoornis (ASS) en een communicatiestoornis. Zijn ouders drongen er bij leiders van religieuze organisaties, kerken en wereldleiders op aan zich uit te spreken voor mensen met autisme en autismespectrumstoornis.
Het resultaat: op The International Day Of Prayer for Autism and Asperger’s Syndrome wordt wereldwijd aandacht besteed aan Autism Sunday (Autisme Zondag). De tweede zondag van februari is omgedoopt tot een gebedsdag voor ouders, verzorgers en alle mensen met autisme en het aspergesyndroom.