Internationale Dag voor de Vernietiging van Vuurwapens
Op initiatief van de Verenigde Naties wordt sinds 2001 op 9 juli de Internationale Dag voor de Vernietiging van Vuurwapens (Internationale Gun Destruction Day) gehouden. Deze dag is in het leven geroepen om ons bewust te maken van de dreiging en gevaren die slecht beveiligde en (illegale) handvuurwapens vormen voor onze dagelijkse veiligheid.
*Geschat wordt dat er wereldwijd ongeveer 1 miljard wapens op “de markt” zijn. Daarvan zijn er 80 miljoen in Europa in omloop. Deze zijn jaarlijks verantwoordelijk voor plus minus 6.700 doden. Daarbij gaat het om 5.000 zelfmoorden (75%), 1.000 moorden (15%) en 700 niet nader bepaalde overlijdens of ongevallen. * (cijfers afkomstig van een rapport op vlaamsvredesinstituut.eu)
Ter gelegenheid van de Internationale Gun Destruction Day worden in verschillende landen op 9 juli alle verouderde en in beslag genomen wapens vernietigd. Hoewel er elk jaar gemiddeld 800.000 vuurwapens worden vernietigd, blijft het probleem van illegale vuurwapens enorm. Voor elk wapen dat wordt vernietigd, worden er nog eens 10 vervaardigd en elke dag worden 2.000 mensen gedood door vuurwapens.
Wapenhandelsverdrag (ATT)
Op 24 december 2014 is het door de Verenigde Naties aangenomen wereldwijde juridisch bindend Wapenhandelsverdrag (Arms Trade Treaty) in werking getreden. Het Arms Trade Treaty (ATT) regelt de internationale handel in conventionele (niet nucleaire) wapens, De initiatiefnemers, waaronder Oxfam en Amnesty International hopen met het ATT een instrument in handen te hebben dat een einde maakt aan de meest extreme vormen van wapenexport.
Hoe effectief dit papiertje is zal de toekomst uitwijzen. Nederland liep in ieder geval voorop met het ratificeren van het verdrag. De stand van zaken anno juni 2018*: 96 landen hebben het ATT geratificeerd, waaronder vijf van ’s werelds top 10 wapenproducenten (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje). *(bron wikipedia)
Welke wapens zijn in Nederland verboden?
Het bezit van munitie is ook verboden op grond van de wet. Net zoals voor wapenbezit en het verrichten van handelingen met wapens zijn hier natuurlijk uitzonderingen op. Wat mag je so wie so niet in je bezit hebben?
- stroomstootwapens, pistolen, revolvers, geweren, luchtdrukwapens en alarmpistolen
- (volautomatische) vuurwapens en geluiddempers voor vuurwapens
- stiletto’s, valmessen, vlindermessen, werpmessen en messen met meerdere snijkanten
- boksbeugels, ploertendoders, wurgstokken, werpsterren, vilmessen en ballistische messen
- zelfverdedigingswapens, zoals pepperspray of traangas
- handgranaten en andere militaire wapens
- katapulten
- nepwapens
- pijlen en pijlpunten
De maximumstraffen bij een overtreding van de Wet Wapens en Munitie kunnen oplopen van een werkstraf, een geldboete (maximaal 74.000 euro) tot een maximale gevangenisstraf van acht jaar.