Donald Duck Dag
Op 25 oktober wordt in Nederland Donald Duck Dag gevierd maar in Amerika vieren ze op 9 juni Donald Duck Dag. Waarom dat verschil? Op 25 oktober 1952 viel de eerste Donald Duck, toen als bijlage van het weekblad Margriet, op de Nederlandse deurmatten.
Echter op 9 juni 1934 was Donald Duck voor de eerste keer te zien in De Disneyfilm “The Wise Little Hen” en daarom wordt die datum als ijkpunt aangehouden in Amerika. Zijn debuut optreden maakte zo’n indruk dat mensen brieven aan Walt Disney gingen schrijven met de vraag of die eend niet vaker kon meedoen, ze vonden die luidruchtige kwaaie eend in zijn matrozenpakje dolkomisch.
Hoe kwam Donald Duck aan zijn naam?
In 1932 kwam het Australische cricketteam met hun sterspeler Donald Bradman (slaggemiddelde van 99.94 ) naar Amerika voor een cricketwedstrijd. Dat hij tijdens de wedstrijd tegen New York het veld afging met een slaggemiddelde van 0 was iets ongelooflijks voor de man die altijd punten scoorde. In cricket is daar een uitdrukking voor “got out for a duck” wat dus betekent dat je het veld afgaat met 0 punten. De kranten stonden er vol van, in één artikel werd met een knipoog naar de uitdrukking “got out for a duck” het volgende geschreven “ Donald took to cricket like duck to the water”.
In die tijd was Walt Disney een vriendje aan het bedenken voor Micky Mouse. Er wordt gezegd dat hij de krantenberichten over Bradman en de verwijzingen naar zijn “duck” heeft gelezen en zodoende werd geïnspireerd tot het bedenken van Donald Duck.
Wereld Accreditatie Dag
Wereld Accreditatiedag is een wereldwijd initiatief van het International Accreditation Forum (IAF) en de International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC). Wat betekent “accreditatie”? Accrediteren betekent letterlijk: vertrouwen geven. Een accreditatie is eigenlijk een soort van certificaat, dat aangeeft dat een product of dienst aan alle normen en wettelijke eisen voldoet.
Het thema van dit jaar richt zich op hoe accreditatie de voedselveiligheid verbetert en het vertrouwen van consumenten, leveranciers, kopers, toezichthouders en bestekschrijvers in de kwaliteit en veiligheid van voedsel ondersteunt.
Internationale Koraaldriehoek Dag
De eerste Coral Triangle Day werd op 9 juni 2012 in combinatie met World Oceans Day gehouden. De International Coral Triangle Day is nu een op zichzelf staande jaarlijks terugkerend dag dat zich richt op mensen, organisaties en instellingen uit de Koraaldriehoek. Normaliter worden er veel activiteiten georganiseerd; van stranden schoonmaken, duurzame visgerechten eten, tentoonstellingen tot strandfeesten. Er plakt natuurlijk ook een leermoment aan deze dag. Door het organiseren van de International Coral Triangle Day probeert men ook mensen bewuster te maken over het ecologische en economische belang van de kraamkamer van de wereldzeeën.
Welke landen behoren tot de Koraaldriehoek?
De term Koraaldriehoek verwijst naar de tropische wateren van Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, Filipijnen, Salomonseilanden en Oost-Timor.
Internationale Archievendag
Internationale Archievendag, een initiatief van de International Council on Archives (ICA), wil wereldwijd de betekenis van archieven, het belang en het nut er van onder de aandacht brengen. Op Twitter wordt sinds 2010 door @followanarchive en @askarchivists een wereldwijd archiefevenement georganiseerd op Internationale Archievendag. Rondom een jaarlijks wisselend thema laten archieven via sociale media zien wat ze vandaag in huis hebben. Het thema voor 2020: Empowering Knowledge Societies.
Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:
- Europese Ontwikkelingsdagen (→ afgelast)