Nationale Krokettendag
Vandaag is de geboortedag van culinair journalist en mega krokettenliefhebber Johannes van Dam en ter nagedachtenis aan hem is de Nationale Krokettendag in het leven geroepen. Waarom op 9 oktober? Op die dag verscheen het Krokettenboek van Johannes van Dam.
Niet alleen Johannes van Dam at graag een kroketje, klaarblijkelijk wij allemaal. De Nederlander eet meer dan 25 kroketten per jaar. En welke kroket heeft de voorkeur? Op 1 de rundvleeskroket, op 2 de kalfskroket en op 3 de goulashkroket.
Krokettenfeitjes op Krokettendag:
- de vleeskroket is een culinair hoogstandje uit Frankrijk; in 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV al over een recept voor “croquets”
- was in die tijd een chique warm tussengerecht ter grootte van een ei dat werd opgediend voor de soep
- het oudste Nederlandse krokettenrecept dateert uit 1830
- het was een luxe product voor de gegoede burgerij, na de Tweede Wereldoorlog werd het een snack
- het wereldrecord kroketten eten staat op 68 stuks in één uur
In België wordt met een kroket meestal een aardappelkroket bedoeld, daar zit alleen aardappelpuree in. In Nederland stoppen we eigenlijk alles in een kroket van pepernoot tot zuurkool, van ei tot bier het maakt ons allemaal niks uit.
Wereld Post Dag
Tijdens het Universal Postal Congress in 1969 in Tokio werd voorgesteld om 9 oktober om te dopen tot World Post Day. Waarom? Omdat op 9 oktober 1874 in het Zwitserse Bern de Universal Postal Union (UPU) werd opgericht. De snelle rekenaars weten het al, tis feest: dit jaar bestaat UPU 145 jaar!
De Nederlandse PostNL (toen PTT) werd UPU-lid op 1 juli 1875. Sinds de eerste Wereld Post Dag (1969) worden er jaarlijks over de hele wereld festiviteiten georganiseerd.
Het doel van World Post Day is de belangrijke rol die post heeft in het dagelijks leven van mensen en bedrijven te benadrukken. Maar ook de bijdrage aan de wereldwijde sociale en economische ontwikkeling.
Veel landen gebruiken deze dag om nieuwe postale producten en diensten te introduceren of te promoten.
Gespecialiseerd organisatie van de Verenigde Naties
Op 1 juli 1948 werd de UPU een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties (VN) en ging zich bezighouden met het internationale postverkeer. De UPU werkt samen met diverse VN-organisaties aan allerlei projecten. Dit zijn een paar van die organisaties: de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU), de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en de Wereldhandelsorganisatie (WHO).
Wat zijn de kerntaken?
De UPU onderhoudt ook relaties met andere niet-VN-organisaties, zoals de International Air Transport Association (IATA), de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO), de Internationale Organisatie voor Migratie en de Werelddouaneorganisatie (WCO). Maar dit behoort niet tot de kerntaken.
De kerntaken van de UPU als gespecialiseerde organisatie van de VN blijven altijd hetzelfde: het bevorderen en ontwikkelen van de communicatie tussen alle wereldbewoners.