Dag van de Rare Loopjes
Herinner jij de rare loopjes (Silly Walks) van Monty Python? Als je antwoord nee is, even een rare loopjes opfriscursus. Monty Python’s Flying Circus had een skecth waarin een ambtenaar van de fictieve Ministry of Silly Walks toezicht houdt op de subsidiëring van Silly Walks. Dat is aflevering 14 getiteld Face the Press (1970) met John Cleese in de hoofdrol. Zal vast wel op YouTube te vinden zijn. En als je gaat kijken houdt dan rekening met het jaartal waarin dit is opgenomen. De bron van de Internationale Dag van de Rare Loopjes (The International Day of Silly Walks) ligt dus ook bij de Ministry of Silly Walks.
Rare loopjes in Fawlty Towers?
Misschien dat je wel de serie Fawlty Towers (1975-1979) kunt herinneren? Met de Spaanse ober “I know nothing, I’m from Barcelona” Manuel en de eigenaren Sybil en Basil Fawlty. Afijn, in dat hotel lopen de zaken niet altijd even soepeltjes. Op een gegeven moment hadden ze Duitse gasten en natuurlijk liep de boel weer in de soep. Basil Fawlty (John Cleese) probeert dan de boel te kalmeren door “het rare loopje te doen” (I’ll do the funny walk) waarbij hij Hitler imiteert. Hij loopt dan precies als de ambtenaar van The Ministry of Silly Walks.
Silly Walk in Eindhoven
In Eindhoven is de Dommeltunnel een belangrijke fiets- voetverbinding tussen het centraal station Eindhoven en de plaatselijke Universiteit. En om de boel een beetje op te vrolijken hebben graffiti kunstenaars Niels van Swaemen en Kaspar van Leek van Studio Giftig uit Veldhoven een wand van de tunnel versierd met de Silly Walks. In 2016 werd de Dommeltunnel door de John Cleese himself geopend en gesigneerd.
Opdat we niet vergeten: Je suis Charlie
Op 7 en 9 januari 2015 wordt Frankrijk getroffen door islamitische terroristische aanslagen. De doelwitten waren de Parijse satirische krant Charlie Hebdo en een joodse supermarkt. Bij deze terreurdaden vielen zeventien doden waaronder twee politieagenten. Deze aanslagen raakte Frankrijk diep in haar hart en de hele wereld was geschokt. Het antwoord van de Franse bevolking was indrukwekkend, 4 miljoen mensen verzamelde zich in Parijs en liepen daar de Mars voor de Republiek. De slogan “je suis Charlie” werd een slogan van die stond voor vrijheid van meningsuiting.
Je suis pas Charlie
De eens verenigende slogan “Ik ben Charlie” werd veranderd in “Ik ben Charlie niet“. Waarom? Omdat niet iedereen zich kan vinden in Charlie. De naam suggereert dat het waarschijnlijk gaat om een blanke man die een voorstander is van publicatie van karikaturen. Mensen denken zelfs zo ver dat ze vinden dat Charlie anti-islam is. Het eerste wat in mij opkomt is de overeenkomst met de slogan Black lives Matter. Beiden slogans zijn in principe discriminerend en staan niet voor inclusiviteit. Maar ach, je kunt overal wel wat van vinden. De woede die schuil gaat achter beide slogans kan ik begrijpen. Ook al heet ik niet Charlie en ben ik niet Black. Ik ben van mening dat je niet kunt discussiëren over iemands gevoel. Dat is persoonsgebonden. Je kunt wel iemands gevoel erkennen en respecteren. Ce n’est pas difficile. Not that hard!