Elke dag ben ik op zoek naar de “dag van de…” en tijdens mijn speurtocht stuitte ik op “de Dag van de Waardering”. Deze dag werd in 2011 georganiseerd als onderdeel van 7 Days of Inspiration.
De doelstelling van 7 Days of Inspiration was om Nederland, in de week van 28 februari tot en met 6 maart, door concrete activiteiten naar een hoger maatschappelijk niveau te tillen. En dat enkel door de inzet van honderden enthousiaste vrijwilligers, die geheel belangeloos en zonder winstoogmerk zich verbonden aan dit initiatief. In 14 gemeentes werden activiteiten op touw gezet van een “Passiedag” tot aan huiskamerdiners met verantwoord voedsel toe.
De initiatiefnemer van dit project was Martijn Aslander, hij had zich laten inspireren door een vergelijkbaar project in Estland. Samen met Olga Plokhooij, Fanny Koerts, Abdul Advany en Nils Roemen heeft hij in 2011 7 Days of Inspiration in het leven geroepen.
Waar is de Dag van de Waardering gebleven?
De Dag van de Waardering was een initiatief van Esmee Vonk, Hans Bodde en Kim Castenmiller.
Zij hadden als doel dat mensen op de werkvloer vaker tegen elkaar zouden zeggen wat ze in de ander waardeerde.
De Dag van de Waardering na Complimentendag is een prima plek voor zo’n dag, helaas kan ik anno nu niets meer terug vinden of de Dag van Waardering op 2 maart nog in het leven is.
Wellicht is het een idee om deze dag gewoon weer in te plannen in de agenda. Want zoals ik gister al schreef in mijn lees/luisterblog hebben werknemers meer behoefte aan een “schouderklopje” van de leidinggevende. En als je als leidinggevende daar moeite mee hebt of het nut er niet van in ziet volg dan een cursus of workshop want het heeft wel degelijk nut en zin. Voor jouw als leidinggevende en voor je medewerkers!
Medewerkers die regelmatig een blijk van waardering krijgen zijn gemotiveerder en zijn productiever. En voor de medewerker is het een teken dat je ziet wat hij of zij doet.
Andersom geldt dat natuurlijk ook, het is geen eenrichtingsverkeer. Daarom mag een blijk van waardering ook best aan de leidinggevende gegeven worden of aan een collega.
Zullen we van 2 maart een jaarlijks terugkerende Nationale Dag van de Waardering maken?