afbeelding versterkt teddyberendag

10 februari – Teddyberendag | Wereldpeulvruchtendag | Wereld Paraplu Dag

Teddyberendag

Op Teddyberendag, de 4e dag van de superromantische Valentijsweek, geef je hem of haar een super leuke teddybeer. Maar let op! Zoals de kleur bij een roos haar betekenis heeft geldt dat klaarblijkelijk ook voor teddyberen. Raak jij net zoals ik hier erg van in de war. Geen paniek. Heb het voor je uitgezocht zodat je met de kleur teddybeer die bij jou past op Teddyberendag voor de dag komt.

Welke kleur teddybeer geef jij op Teddyberendag?

  • Bruine teddybeer: bruin is de kleur van het jaar 2021. Flexa noemt het anders maar ik vind het bruin, dus. Afijn, als je kiest voor een bruine teddybeer dan laat je zien dat je op de hoogte bent van de laatste kleurentrends. Daarnaast is de bruine teddybeer de meest traditionele en eenvoudige van allemaal. De kleur bruin staat voor degelijkheid, standvastigheid, aards, (te) burgerlijk, geborgenheid, vertrouwen, eerlijk, nobel, levendig, warmte en gezinsleven. In de Christelijke cultuur is bruin de kleur van de nederigheid. Weet je waar ik nu aan moet denken? Aan Bruintje Beer, maar geheel tegen de verwachting in is deze beer wit! Hoe verwarrend.
  • Witte teddybeer: wit is onder meer de kleur van vrede en een witte teddybeer kan dan nooit een verkeerde keuze zijn. De kleur wit staat voor licht, goedheid, onschuld, zuiverheid, puurheid, maagdelijkheid, eenvoud, stilte, kalmte, netheid en helderheid. Het wordt beschouwd als de kleur van perfectie. In kleurenpsychologie is wit de kleur van een nieuw begin. In de christelijke cultuur is wit de kleur van reinheid, waarheid, heiligheid, blijdschap tederheid, en goddelijke liefde. Conclusie: gelovig of niet met een witte teddybeer zit je nooit fout mee.

Wereldpeulvruchtendag

De eerste World Pulses Day (Wereldpeulvruchtendag) werd in 2019 georganiseerd. Wat wil men bereiken? Wereldpeulvruchtendag is de dag om het publieke bewustzijn over peulvruchten (kikkererwten, droge bonen, linzen, droge erwten en lupines onder andere) te vergroten. Peulvruchten zijn namelijk meer dan alleen voedzame zaden, ze dragen bij aan duurzame voedselsystemen en aan het bereiken van een wereld zonder honger. Peulvruchten zijn al eeuwenlang belangrijk als voedselbron, en ze zullen een belangrijke rol blijven spelen in onze duurzame toekomst. Alles wat je over peulvruchten wilt weten vind je op nl.pulses.eu.

Uit liefde voor peulvruchten!

Het thema van dit jaar is For the love of pulses! Met dit thema word je uitgedaagd om op zoek te gaan naar de eindeloze variëteiten en kookmogelijkheden van peulvruchten. De focus ligt op onderstaande bonen. Leef je uit met:

  • tarwibonen (Zuid-Amerika)
  • tuinbonen (Zuidwest-Azië)
  • mungbonen (Zuid-Azië)
  • zwarte bonen (Latijns- en Noord-Amerika)
  • aardbonen (West-Afrika)
  • azukibonen (Oost-Azië)

Met peulvruchten van stikstofprobleem af!

De oplossing voor het stikstofprobleem is eigenlijk best simpel als je weet dat bepaalde planten zoals peulvruchten maar ook mais stikstofbindende eigenschappen hebben. Concreet houdt dit in dat deze planten stikstof uit de lucht halen en gebruiken. Ergo een positief effect hebben op het milieu. Als onze boeren zich gaan toeleggen op gewassen met stikstofbindende eigenschappen dan lost het stikstofprobleem vanzelf op. Of ben ik nu te optimistisch?

Wereld Paraplu Dag

De paraplu zoals wij hem nu kennen, met de stalen baleinen, is in 1852 ontworpen door de Britse metaalbewerker Samuel Fox. Hij wilde een minder zware paraplu ontwikkelen dan die tot dan toe werd gebruikt. Zijn ontwerp verving de paraplu die bestond uit geolied canvas doek en baleinen van hout. Samuel Fox ontwierp een paraplu die bestond uit een licht maar stevig stalen frame, met een doek van lichtere stoffen zoals zijde, katoen en linnen. Natuurlijk voorzien van een waslaagje want het moest toch de regen tegenhouden. En dat is de reden dat de Wereld Paraplu Dag een eerbetoon aan Samuel Fox is!

Waar komt de paraplu vandaan?

Volgens een klassiek Chinees Ceremonieboek gaat de oorsprong van de paraplu (parasol ) terug tot ongeveer 2400 jaar voor Christus. De hogere klassen gebruikten een parasol als statussymbool. Hoe de paraplu (parasol) werkelijk is ontstaan zal een vraagteken blijven maar het is heel waarschijnlijk dat de paraplu is geëvolueerd van een primitieve schuilplaats van bladeren tot aan de paraplu zoals wij hem nu kennen.

Deel dit bericht