20e editie Erfgoeddag (BE)
De 20e editie van Erfgoeddag (op zaterdag 24 én zondag 25 april) wordt bijzonder, zo beloofd de organisator. Zij zijn, ondanks de pandemie, erin geslaagd om een heel weekend een coronaproof programma samen te stellen. Je zal kennis kunnen maken met het rijke cultureel erfgoed bij archieven, musea, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, heem- en familiekundige kringen en andere erfgoedorganisaties. Bijna de helft van de activiteiten is of gedeeltelijk of volledig digitaal. Zoals het aanbod wandelingen in de (gratis) ErfgoedApp van FARO. Op Erfgoeddag worden in Zuid-West-Vlaanderen zeven nieuwe wandelingen gelanceerd. Erfgoeddag draait om het roerend en immaterieel erfgoed en wordt sinds 2008 gecoördineerd door FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
De Nacht van de Erfgoeddag
De Nacht. Dat is het thema van Erfgoeddag 2021. En dat thema wordt heel uiteenlopend ingevuld, met koffie-erfgoed bijvoorbeeld. Femke Paulussen, stafmedewerker publiekswerking en educatie bij het Centrum Agrarische Geschiedenis vertelt: “Door in coronatijden de geschiedenis en het erfgoed van koffie in de kijker te plaatsen, willen we mensen bewustmaken van de waarde van (koffie-)erfgoed in ons dagelijks leven. Koffie brengt mensen samen: de drank verbindt en verwarmt, letterlijk en figuurlijk. Laat dat nu net twee dingen zijn die we in deze uitzonderlijke tijden kunnen gebruiken. Ontdek het tijdens de expo Koffiestories”.
Red de Kikker Dag
Sinds 2009 wordt jaarlijks op de laatste zaterdag van april Red de Kikker Dag (Save The Frogs Day) georganiseerd. Door de jaren heen hebben personeel en vrijwilligers meer dan 1.500 educatieve Save The Frogs Day-evenementen georganiseerd. Wereldwijd in ten minste 58 landen. En daarmee is Kikker Dag ’s werelds grootste qua educatie en instandhouding van amfibieën. De initiatiefnemer is Save the Frogs! Hun doel is om kikkerliefhebbers te voorzien van educatief materiaal, ideeën en inspiratie en hen in staat te stellen stadsgenoten voor te lichten over amfibieën.
Dag van Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede
De Internationale Dag van Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede werd voor het eerst georganiseerd op 24 april 2019. Een internationale dag die wordt gezien als een middel om de waarden van de Verenigde Naties te bevorderen. Dat is een hele mond vol. En heel eerlijk gezegd wist ik in eerste instantie niet wat het woord multilateralisme mocht betekenen. In tweede instantie ook niet, dus de betekenis maar opgezocht. Multilateralisme betekent: de overtuiging hebben dat internationale samenwerking nodig is om grote problemen op te lossen.
Een woord dat samen met diplomatie uitstekend past bij de drie pijlers van de Verenigde Naties. Dat zijn: internationale vrede en veiligheid, mensenrechten en duurzame economische en sociale ontwikkeling. Zonder internationale samenwerking wordt het onmogelijk om de vrede te bewaren. Dus daarom vieren we vandaag de Dag van Multilateralisme en Diplomatie voor Vrede.
Voor deze dagen hangen we ook de slingers op:
- Wereldmeningitisdag
- Wereld Dierenarts Dag
- Dag van de Moderevolutie
- De dag van Solidariteit van de Jeugd
- Wereld Proefdierendag
- Internationale Marconi Dag
- Wereld Tai Chi & Qigong Dag
- Wereld Vaccinatieweek
- Dag van de SANAcoach (BE)
Onderstaande dagen zijn afgelast of hebben een andere invulling gekregen:
- Dag van de Dans (BE) (→ alleen online programma)
- Internationale Beeldhouwdag (→ live en virtuele evenementen)