World Wish Day (Make-A-Wish)
Het afgelopen jaar hebben we allemaal kunnen voelen hoe het is om ergens op te hopen. Kinderen die met levensbedreigende ziekten leven, leven veel langer met dit gevoel. Zij hopen dat ze beter worden maar bijvoorbeeld ook dat ze een keertje treinmachinist mogen zijn. Hun hoop is een wens. Een wens begint met hoop en hoop begint bij jou. Iemands leven veranderen door het vervullen van een wens, dat staat centraal op World Wish Day (Wereld Wens Dag).
Het in vervulling laten gaan van een wens bij deze kinderen is echt een keerpunt in hun leven. Het kan kinderen namelijk de emotionele en fysieke kracht geven om door te gaan en harder te vechten tegen hun ziekte. Hierdoor kunnen ze de mogelijkheden van morgen zien en niet alleen maar de obstakels van vandaag. Uiteindelijk is wensen en dromen in vervulling laten gaan het mooiste wat er is.
Make-A-Wish Nederland
Make-A-Wish Nederland is al jaren in Nederland de organisatie die wensen van kinderen (3-18 jaar) met een levensbedreigende ziekte in vervulling laat gaan. Helaas gaat de zon niet voor niks op. Wist je dat je voor 2 euro in de week kunt bijdragen om de wensen te laten uit komen? Of je wordt een “WishWalker”. Of je volg het voorbeeld van meervoudig Olympisch schaatskampioen Jorien ter Mors en wordt vrijwilliger! Nog meer ideeën vind je op de website van makeawishnederland.org.
Op zondagavond 30 mei organiseert Make-A-Wish Nederland de eerste editie van het online event Together we Make-A-Dish. Vanuit huis genieten van een bijzondere avond, waarbij je geniet van een heerlijk 3-gangen diner.
Internationale Dag van de Rits
Is het terecht dat “de rits” zijn eigen dag heeft? Daar zeg ik volmondig ja op. De rits maakt ons leven een stuk makkelijker. Zeker voor iemand zoals ik. Mijn fijne motoriek is niet je van het meer dus in plaats van mijn gulp met behulp van een rij knoopjes te moeten sluiten kan ik dankzij meneer Elias Howe in één keer lekker ritsen. Elias Howe, de uitvinder van de naaimachine, ontving in 1851 een octrooi voor zijn “Automatische, Continue Closure Closure” (automatische, doorlopende kledingsluiter).
De automatische, doorlopende kledingsluiter van Howe
Vaak wordt Elias Howe over het hoofd gezien als de uitvinder van de rits en krijgt Gideon Sunback de eer. Niet vreemd, want na het krijgen van zijn patent in 1851 heeft Elias Howe nooit een serieuze poging gewaagd om zijn kledingsluiter aan de man c.q. vrouw te brengen. Zijn uitvinding lijkt niet op de ritssluiting zoals wij hem kennen. Dat duurt nog even.
Het tijdpad van de Amerikaanse octrooien:
- 25 november 1851 Amerikaans octrooi 8.540 → verbetering van bevestiging voor kledingstukken”
- 29 augustus 1893 U.S. Octrooi 504.037 → schoenbevestiging
- 29 augustus 1893 Amerikaans octrooi 504.038 → slotje of slotje voor schoenen
- 31 maart 1896 het Amerikaanse octrooi 557.207 → bevestiging voor schoenen
- 31 maart 1896 US Patent 557.208 → sluiting voor schoenen
- 29 april 1913 Amerikaans octrooi 1.060.378 → scheidbare sluiting (Gideon Sundback)
- 20 maart 1917 Amerikaans octrooi 1.219.881 → scheidbare sluiting (Gideon Sundback)
- 22 december 1936 Amerikaans octrooi 2.065.250 → schuiver
Europese rits rechten
In 1923 verkocht Gideon Sundback zijn Europese rechten aan Martin Othmar Winterhalter. Hij verbeterde het ontwerp en begon met zijn bedrijf Riri op grote schaal met het produceren. Eerst in Duitsland, daarna in Zwitserland.
De 2 internationale dagen hebben een alternatieve invulling gekregen:
- Buitenlesdag (BE)
- Internationale Dag van de Immunologie (→ er wordt een webinar georganiseerd)
- Internationale Dag van de Dans (→ online viering)