Geek Pride Day
De eerste vraag op Geek Pride Day is logischerwijs: wat is een geek? Laten we eerst beginnen met hoe je het überhaupt uitspreekt! Volgens het fonetisch woordenboek zeg je ɡiːk. Heel eerlijk gezegd schiet ik hier niets mee op. Als ik het zou moeten opschrijven hoe je het uitspreekt zou ik gieek noteren. Je mag me corrigeren hoor. Goed, en door! Een geek is de Engelse benaming voor iemand die gefascineerd is door een gecompliceerd onderwerp zoals wiskunde, videogames, fantasieliteratuur en sciencefictionfilms. Je kunt het ook vertalen als zijnde een computerfreak of nerd. Het woord nerd had vroeger een negatieve lading, tegenwoordig is het meer een geuzennaam. Als je dan wat dieper graaft blijkt het woord af te stammen van het Nederlands woord gek.
Waarom op 25 mei Geek Pride Day?
De datum van 25 mei voor Geek Pride Day is niet uit de hemel komen vallen. De Star Wars liefhebbers onder ons weten meteen waar ik op doel. Voor de groep onwetende: 25 mei 1977 was de release datum van de allereerste Star Wars (A New Hope). En zeer zeker eind jaren ’70 werd je voor een nerd aangezien als je van sciencefictionfilm hield. En tot die categorie behoren de Star Wars films ook.
Wie is de bedenker van de Geek Pride Day?
Op Wikipedia staat geschreven dat ene Tim McEachern, werkzaam in een bar in Albany (New York), van 1998 tot 2000 een evenement organiseerde dat Geek Pride Festival of Geek Pride Day werd genoemd. Dit wordt gezien als de opmaat naar de Geek Pride Day zoals we hem vandaag de ddag kennen. Echter, degene die er voor zorgde dat het wereldwijd bekend werd is de Spaanse blogger Germán Martínez, online bekend als señor Buebo. In 2006 organiseerde hij de dag voor het eerst in Spanje. Hij trok de aandacht van de reguliere media. In Madrid verzamelden 300 nerds en een menselijke Pacman zich om vol trots Geek Pride Day te vieren.
Internationale Dag van de Vermiste Kinderen
Elk jaar wordt op de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen wereldwijd stilgestaan bij alle kinderen die na een vermissing of ontvoering weer zijn teruggevonden, maar het is ook een herdenkingsdag voor de nog steeds vermiste en ontvoerde kinderen. Het symbool voor deze dag is het Vergeet-mij-nietje.
Aanleiding voor deze dag was de vermissing van het 6-jarige Amerikaanse jongetje Etan Patz (1979). Door de inspanningen van het International Centre for Missing and Exploited Children (ICMEC), Missing Children Europe en de Europese Commissie werd in 2001 de 25e mei voor het eerst officieel erkend als International Missing Children’s Day (IMCD). Het hoofddoel van de International Missing Children’s Day is om te denken aan de kinderen die nog steeds vermist zijn en tevens een boodschap van hoop te verspreiden.
Natuurlijk mogen we onderstaande dagen en weken niet vergeten
- Pinksterdrie en Bokkiesdag
- Internationale Tapdans Dag
- Wereld Bedplasdag
- Wereld Schildklierdag
- Week van Solidariteit met de Volkeren van Niet-Zelfbesturende Gebieden
- Europese Week tegen Kanker
Onderstaande topics hebben een aangepast programma vanwege COVID-19:
- Groene Peper (→ online)
- Diergeneeskunde Outdoor Event (→ online)
- Africa Business Week (→ digitaal)
- Handdoekdag (→ online)
- Week van de Schildklier (→ webinairs)