Nationale Fudge Dag
Vandaag is het Nationale Fudge Dag! Joepie, maar wat is fudge? Fudge is een heerlijk zoet snoepje. De meest populaire smaak is de chocolade. Enkele populaire smaken zijn pindakaas, Oreo, marshmallow, noot, esdoorn en rotsachtige weg. Fudge wordt meestal in kleine vierkantjes gesneden en heeft een gladde, zachte textuur. Eigenlijk kun je het vergelijken met een toffee. Maar fudge is een stuk romiger en minder kleverig in de mond.
Wanneer werd voor het eerst over fudge geschreven?
In het jaar 1886 werd voor het eerst hierover geschreven. Een student aan het Vassar College schreef in een brief over deze lekkernij die haar neef in Baltimore (Maryland) verkocht. Aan het einde van de negentiende eeuw begonnen winkels op Mackinac Island, Michigan fudge te verkopen. Het wordt nog steeds verkocht in sommige van deze originele winkels! Veel andere fudge-recepten werden aan het einde van de negentiende eeuw gemaakt en verkocht.
Hoe vier je Fudge Dag?
Vier het door fudge te bestellen bij een plaatselijke snoepwinkel of maak er zelf een thuis! Deze klassieke Amerikaanse traktatie is gemaakt van drie hoofdingrediënten: suiker, melk en boter. Voeg wat andere smakelijke ingrediënten toe, zoals chocoladeschilfers, noten of fruit om een unieke smaak te creëren. Nationale Fudge Dag is het perfecte excuus om te genieten van deze heerlijke lekkernij.
Wereld Zeeschildpaddendag
Je hebt Wereld Schildpaddendag (23 mei) en dan heb je Wereld Zeeschildpaddendag, scheelt maar 3 letters. Waarom is gekozen om Wereld Zeeschildpaddendag op 16 juni te houden? Het is de verjaardag van Dr. Archie Carr. Deze man staat bekend als de vader van de biologie van zeeschildpadden. Dr. Carr richtte zijn hele carrière op onderzoek en behoud van zeeschildpadden. Volgens The Sea Turtle Conservancy: Archie Carr was een geweldige bioloog. Zijn beschrijvende studies van schildpadden bepaalden de kwaliteitsstandaard op het gebied van natuurlijke historie. Later, toen hij zich toelegde op zeeschildpadden, ging hij over op ecologie en gedrag, hoewel zijn werk altijd een taxonomisch en evolutionair perspectief behield.
Welke zeeschildpadden hebben het zwaar?
Door de 368 miljoen ton plastic die in 2019 in de oceanen is gedumpt hebben de zeeschildpadden het zwaar. Zelfs zo zwaar dat van de 7 soorten zeeschildpadden ser 6 op de Rode Lijst van de IUCN staan als kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd. Dat zijn: lederschildpadden (kwetsbaar), onechte karetschildpadden aka dikkopschildpad (kwetsbaar), echte karetschildpadden (ernstig bedreigd), groene zeeschildpadden (bedreigd), Kemps zeeschildpad (ernstig bedreigd), warana of dwergschildpad (kwetsbaar) en plakschildpadden (gebrek aan gegevens).