Internationale Dag van de Planetoïde
In december 2016 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin 30 juni werd uitgeroepen tot Internationale Dag van de Planetoïde. Hiervoor werd gekozen om elk jaar op internationaal niveau stil te staan bij de planetoïde inslag 30 juni 1908 boven Siberië (Toengoeska). Maar ook om ons, bewoners van deze planeet, bewust te maken van het gevaar voor asteroïden inslagen. Een zogenaamd bewustwordingsmomentje. Doel van Internationale Dag van de Planetoïden is om jaarlijks een dag te wijden aan de catastrofale gevolgen wanneer een asteroïde op onze Aarde inslaat. Dit kan dusdanige natuurrampen veroorzaken dat dit uiteindelijk het einde van de mensheid kan betekenen. Even ter verduidelijking: een planetoïde is hetzelfde als een asteroïde.
Kijk op Dag van de Planetoïde naar Asteroid Day TV
Ontdek waarom asteroïden de sleutels tot de toekomst zijn. Je kan 24 uur non-stop tv kijken naar programma’s die geschikt zijn voor ale leeftijden. Stem af op 30 juni 18:00 CET voor Asteroid Day LIVE. Je krijgt antwoord op de stelling: aardbewoners versus asteroïden. Wat is de score? De wereld is al decennia lang bezig om zich voor te bereiden op het voorkomen van een asteroïde-inslag. Wat voor vooruitgang is er geboekt? Zes experts praten je bij over hoe we er voor staan.
Een planetoïde kan een bedreiging vormen
Een planetoïde die dicht in de buurt van de baan van de aarde komt wordt in goed Nederlands een aardscheerder genoemd. In het Engels spreekt men van een NEO (Near Earth Orbit/Object) of een NEA (Near Earth Asteroid). Volgens NASA’s Center for NEO Studies zijn er meer dan 16.000 Near Earth Asteroids ontdekt. NEO’s vormen potentieel catastrofale bedreigingen voor onze planeet.
Op 15 februari 2013 kwam een grote vuurbal (superbolide) met een snelheid van 18,6 kilometer per seconde de atmosfeer binnen en spatte 15-20 kilometer boven het aardoppervlak boven de Russichse stad Tsjeljabinsk uiteen. Volgens NASA werd de geschatte effectieve diameter van de asteroïde geschat op 18 meter en de massa op 11.000 ton. De geschatte totale impactenergie van de vuurbal van Tsjeljabinsk, in kiloton TNT-explosieven (de energieparameter die gewoonlijk wordt vermeld voor een vuurbal), was 440 kiloton.
De Toengoeska-explosie
Op 30 juni 1908 ontplofte (geen inslag) een vrij grote meteoriet boven de rivier de Stenige Toengoeska in Siberië. Naar schatting was deze ontploffing 1.000 keer krachtiger dan de atoombom op Hiroshima. Door de Toengoeska-explosie of Grote Siberische Explosie lagen over een gebied van 40 kilometer de bomen plat. Gelukkig gebeurde dit in een onbewoond gebied anders waren er veel slachtoffers gevallen. De Toengoeska-explosie was de grootste asteroïde-inslag op aarde sinds registratie hiervan.
Social Media Dag
Op 30 juni 2010 lanceerde Mashable, een populaire Engelstalige nieuwswebsite, de Social Media Day. Op Sociale Media Dag vieren we wereldwijd de impact die sociale media heeft op ons dagelijks leven. Tegenwoordig kun je sociale media zien als het hart van de wereldwijde communicatie. Wellicht overbodig maar ik zeg het toch: ongeacht op welk platform je actief bent, denk goed na wat je deelt op Social Media en laat je zeker niet over halen tot het maken van pikante filmpjes en/of foto’s. Ongeacht je leeftijd!