16 juni – Open Tuinen Dagen | Dag van de Architectuur | Internationale Remittances Dag | Internationale dag van het Afrikaanse Kind | Flip Flop Dag | Bloomsday | Dag van de Jeugd in Zuid-Afrika

Open Tuinen Dagen Amsterdam

Tuinliefhebbers kunnen in de Amsterdamse binnenstad drie dagen lang hun hart ophalen tijdens de Open Tuinen Dagen. Op 16, 17 en 18 juni kun je namelijk het “verborgen groen” van de Amsterdamse binnenstad bewonderen. Van 10 tot 17 uur worden ruim 30 tuinen van particulieren en instellingen opengesteld. Wil je weten wie aan Open Tuinen Dagen meedoen? Die staan in het entreebewijs genoemd.

Dag van de Architectuur

Tijdens Dag van de Architectuur staat het belang van architectuur in de schijnwerpers en is er in het weekend van 16, 17 en 18 juni van alles te doen voor architectuurliefhebbers. Iedere stad of regio geeft het programma hun eigen invulling. De Dag van de Architectuur wordt landelijk niet in hetzelfde weekend georganiseerd. In Den Haag was het op 20 mei, in Groningen wordt het 23 en 24 juni, in Heerlen op zondag 25 juni en in Veenendaal op 8 en 9 september.

Wil je weten wat er te doen is in jouw stad? Klik hier en klik vervolgens op de iconen op de kaart voor meer informatie.

Internationale Remittances Dag

Op de (Engelstalige) website van de VN wordt deze dag International Day of Family Remittances ( IDFR) genoemd, dit wordt door de VN in het Nederlands vertaald als Internationale dag van de geldovermaking door migranten aan hun gezinsleden. Er is dus gekozen om de letterlijke vertaling van het woord “remittance” te gebruiken. Ik kies daar niet voor omdat de titel van de dag dan wel ontzettend lang wordt. De eerste IDFR werd op 16 juni 2015 gevierd en had een Nederlands tintje, onze Koningin Máxima was de beschermvrouwe van deze eerste editie.

Geldovermaken naar familie

De wens geld terug te sturen naar hun families is voor veel migranten een belangrijke reden om de vaak gevaarlijke tocht naar Europa te maken. De achterblijvers voor wie het geld bedoeld is zijn een zieke of werkloze vader of moeder, een vrouw, kinderen, broers of zussen. Zij gebruiken dat geld voor de kosten van het levensonderhoud en de vaste lasten, ziekenhuisrekeningen of schoolgeld.

De Wereldbank heeft berekend dat vorig jaar ongeveer 430 miljard dollar aan remittances naar ontwikkelingslanden is gegaan. Het gemiddelde percentage aan transactiekosten ligt wereldwijd op 8 procent van het totale bedrag, in Nederland gemiddeld 8,85 procent. In 2016 hebben meer dan tachtig geldtransactieoperators afgesproken de transactiekosten te gaan verlagen tot maximaal 3% in 2030. Zodat er uiteindelijk meer geld overblijft voor de families van de migranten.

Wat hebben we nog meer vandaag?

Vanwege het grote aanbod heb ik besloten om vandaag niét de “dagen van” onder de loep te nemen die ik voorgaande jaren al heb benoemd en beschreven. Zij krijgen dit jaar alleen maar een linkje.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.