afbeelding versterkt verschillende kleuren ogen dag

12 juli – Verschillende Kleuren Ogen Dag | Dag van de Eenvoud | Malala Dag | Internationale Dag van de Stadsomroeper

Verschillende Kleuren Ogen Dag

Tot aan vandaag dacht ik dat David Bowie twee verschillende kleuren ogen had door heterochromia iridis Ik had het mis. Wat blijkt, na een vechtpartij werd zijn linkeroog beschadigd waardoor de spieren die de pupil moesten samentrekken verlamd raakten. Hierdoor bleef zijn linker pupil wijd openstaan en daardoor leek zijn linkeroog een bruine kleur te hebben. Dat is dus niet wat heterochromia is. Wanneer iemand twee verschillende kleuren ogen heeft wordt dat heterochromia genoemd. Heterochromia iridis ontstaat door een erfelijke aandoening of door invloeden van buitenaf. Verschillende kleuren ogen Komen trouwens ook bij dieren voor.

Erfelijke vormen van heterochromia iridis (verschillende kleuren ogen)

  • eenvoudige heterochromia → verandering van de pigmentvorming in je oog
  • Waardenburg syndroom → gaat soms gepaard met doofheid, brede neusbrug, een witte haarlok op het voorhoofd en vroegtijdig grijs worden
  • Horner-syndroom → oog kleurt blauw: het syndroom veroorzaakt schade aan hersenen, ruggengraat, longen en nek. Dit kan aangeboren zijn, maar ook later ontstaan.

Dag van de Eenvoud

Wat is het doel? De Dag van de Eenvoud (Simplicity Day) moedigt mensen aan om het leven te vereenvoudigen en een eenvoudigere kijk op het leven te omarmen. Waarom? Omdat volgens Leonardo Da Vinci eenvoud de ultieme verfijning is. Met andere woorden, less is more. Hoe kan je het leven vereenvoudigen? Mijn vijf tips voor jou zijn:

  • zeg eens nee
  • wees geen perfectionist
  • ga ontspullen: ruim je bureau, je werkplek, je huis én in je kledingkast op
  • single-tasking in plaats van multitasking
  • maak elke dag een lijstje van je drie belangrijkste taken van de dag

De waarheid is altijd te vinden in eenvoud, en niet in de verscheidenheid en verwarring van de dingen”, aldus Sir Isaac Newton.

Internationale Dag van de Stadsomroeper

Elk jaar op de tweede maandag van juli viert de Internationale Dag van de Stadsomroeper de historische rol van de Stadsomroeper. Aangezien anno 2021 het merendeel van de bevolking geletterd is én het makkelijk is om toegang te krijgen tot gedrukte (en digitale) media is het beroep van Stadsomroeper overbodig geworden.

Vroegah, toen weinig mensen geletterd waren en er slechts weinige toegang hadden tot gedrukte media had iedere stad of dorp een omroeper. Nu hebben we Twitter en WhatsApp voor de verspreiding van het laatste nieuws. Dat ging vroeger echt wel anders; wilde je als overheidsinstantie, middenstander, landeigenaar of kasteelheer het laatste nieuws bij de bevolking krijgen dan schakelde je de stads- of dorpsomroeper in.

De Belleman

In België noemen ze een stadsomroeper “de Belleman”. Eigenlijk ook wel logisch want met een bel maakten ze toen en nu hun aanwezigheid bekend. Op dit moment zijn er 35 Bellemannen in Vlaanderen. En naast iedere Belleman staat zijn Bellevrouw. Zij roept niet om naar doet mee met festiviteiten. In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland noemt men een stads- of dorpsomroeper een Town Crier en in Afrika vind je zelfs de Whale Crier of Hermanus (walvisomroeper).

Hoort, hoort, zeg het voort

Dat is de kreet waarmee stads- en of dorpsomroepers vaak begonnen en beginnen wanneer ze hun boodschap met luide stem verkondigen aan het volk. Behalve dan voor die “eigenwijze” Friezen want de Sneker stadsomroeper begint zijn roep traditioneel met “Harree Snekers”. Welke functie bekleed de Stadsomroeper heden ten dage? De stadsomroeper gaat in op wat er in de stad speelt en wordt tegenwoordig vaak ingezet als toeristische attractie tijdens evenementen, festiviteiten, openingen van gebouwen of winkels, braderieën en andere speciale gelegenheden

Wil je meer weten over Malala? Bezoek de website malala.org eens.

Deel dit bericht