*Internationale Dag van de Limoncello
Met groot plezier zet ik voor de eerste keer de Internationale Dag van de Limoncello op de “dagen van het jaar” kalender. Alleen al bij de naam gaan mijn gedachten automatisch terug naar de familiebezoeken in Napels uit de vorige eeuw. Wat heeft Napels een mooie omgeving (Amalfi kust,Capri en Sorrento), wat een heerlijke pizza’s (een bodem zo dun) en wat een heerlijke citroendrankjes. De eerste limoncello die ik proefde was gebrouwen na oud Napolitaanse traditie. En ik moet je zeggen, het was verukkeluk!
In Nederland kennen de meeste mensen deze drank voornamelijk van Italiaanse restaurants die het likeurtje serveerden na het diner. Meer om de rekening te verzachten dan als digestieve zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Inmiddels is limoncello in Nederland uitgegroeid tot een serieuze tak van sport. De citroenlikeur wordt niet alleen na het eten geschonken, maar ook als aperitief in de mix met bijvoorbeeld tonic. En als verfrissend drankje tijdens het uitgaan. Niet alleen bij ons is het populairder dan ooit. Wereldwijd zie je een enorme stijging van de limoncello-consumptie.
Welke stad mag zich de limoncello hoofdstad noemen?
Limoncello is van oorsprong een Italiaanse drank. De Zuid-Italiaanse steden Amalfi, Sorrento en Capri claimen alle drie limoncello te hebben uitgevonden. Inwoners van Sorrento beweren dat de drank daar al in 1900 na de maaltijd werd geschonken en dan voornamelijk in adellijke kringen. Historici schrijven dat juist boeren en vissers limoncello dronken om tijdens koude nachten en in de vroege ochtend hun ledematen warm te houden. Het meest geloofwaardige verhaal is dat de drank werd bedacht door Maria Antonia Faraca. Ze was eigenaar van een citroentuin op het eiland Capri. Haar kleinzoon runde na de Tweede Wereldoorlog een bar waar citroenlikeur werd verkocht, naar het recept van zijn grootmoeder. Pas in 1988 registreerde hij deze limoncello als merk.
Limoncello Superiore
In Italië wordt deze overheerlijke likeur merendeels thuis gemaakt, vaak naar een familierecept dat van generatie op generatie is doorgegeven. Afgelopen jaren is de drank internationaal doorgebroken en zijn er veel verschillende soorten op de markt. Fiorito Limoncello is de enige Nederlandse die het keurmerk Limoncello Superiore mag voeren. Het merk van de broers Franco en Benno Fiorito, wordt ambachtelijk gemaakt van citroenen uit Siracusa en is gebaseerd op een recept van hun Italiaanse familie.
*dankbaar gebruik gemaakt van het persbericht dat ik van Vincent van Dijk kreeg.
Doe eens gek, maak je eigen citroenlikeur!
Internet staat vol met recepten om zelf limoncello te maken. Ik kwam uit bij ontdeknapels.nl. Daar staat stap voor stap beschreven hoe je het zelf kan maken. Wat heb je nodig? Niet zo heel veel hoor; biologische citroenen, suiker, pure alcohol (boven de 96%) of wodka, (bron) water, weckpot of andere afsluitbare pot/fles en een dunschiller. En voor de verdere uitleg verwijs ik je naar ontdeknapels.nl. Succes! Saluti!