Wereld Muggen Dag
De London School of Hygiene and Tropical Medicine organiseert sinds de jaren dertig World Mosquito Day. Op Wereld Muggen Dag herdenken we dat op 20 augustus 1897 de latere Nobelprijs winnaar Sir Ronald Ross ontdekte dat vrouwelijke Anopheles-muggen verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van malaria. Maar dat kwam hem niet aanwaaien. Ross begon in 1892 met zijn studie over malaria, en twee jaar later vertrok hij naar India om daar een experimenteel onderzoek te doen naar de hypothese van de Franse legerarts Alphonse Laveran en de Britse arts Patrick Manson dat muggen verband houden met de verspreiding van de ziekte. Na twee en een half jaar falen slaagde Ross erin de levenscyclus van de parasieten van malaria in muggen aan te tonen, waarmee hij de hypothese van Laveran en Manson bevestigde.
Deze ontdekking was voor wetenschappers een aanzet om de dodelijke rol van muggen beter te leren begrijpen en effectievere interventies te bedenken om ze te stoppen. Trivia: Dr. Ross vond zijn ontdekking zo belangrijk dat hij 20 augustus voortaan als World Mosquito Day op de agenda zette, en wij dus ook.
Inheemse en exotische muggen
Muggen die van nature in Nederland voorkomen worden inheemse muggen genoemd. De meest voorkomende is de huissteekmug. Naast inheemse muggen zoemen in Nederland ook exotische muggen rond. Deze muggen zijn bijvoorbeeld door internationaal transport ons land binnengevlogen, of via reizigers die de mug ongemerkt meenemen. Voorbeelden van exotische muggen zijn de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug.
Volgens de World Health Organization is de mug het dodelijkste dier van de wereld. Zij kost jaarlijks 725.000 mensen het leven. De meest voorkomende ziektes die zij verspreidde zijn; dengue (knokkelkoorts), chikungunya, yellow fever (gele koorts) en zika.
Spreekwoorden en gezegden
Er bestaan prachtige spreekwoorden met “de mug” in de hoofdrol. De leukste verhaspeling van één van deze spreekwoorden vind ik: muggen op laag water zoeken.
- hij vliegt als een mug om de kaars → niet meer weg kunnen
- een adelaar voedt zich niet met muggen → belangrijke mensen houden zich met belangrijke zaken bezig
- de mug vliegt zolang om de kaars totdat hij zijn vleugels zengt → wie onvoorzichtig is, ondervindt daarvan eens de gevolgen
- hij is zo sterk als een mug → anders gezegd, hij is een slappeling
- met een kanon op een mug schieten → overdreven zware maatregelen nemen voor iets kleins
- hij hengelt als de mug om de kaars → zeer gevaarlijke dingen doen
- waar de wesp door vliegt, daar blijft de mug hangen → de machtigen kunnen zich veel veroorloven, maar de kleine man wordt gepakt
Hoeveel soorten muggen leven in Nederland?
Wist je dat er wereldwijd meer dan 3.200 verschillende soorten muggen zijn? En dat in Nederland meer dan 30 soorten leven? De meest bekende mug in Nederland is de steekmug, ook bekend onder de naam prikmug. Dit is dan ook de mug die ons lastig valt en bijt!
Waar leggen steekmuggen hun eitjes?
Steekmuggen leggen hun eitjes op water; water is dus de bron waar de muggenplaag ontstaat. Er zijn meer bronnen in en rondom het huis te vinden dan ik in eerste instantie had verwacht. Enkele voorbeelden:
- een niet afgedekte regenton
- een vijver zonder vissen
- grotere sloten en plassen in de buurt
- emmers gevuld met water
- verstopte dakgoten
- ondergelopen kruipruimtes
- rioolputten
Als je zorgt dat je deze bronnen aanpakt en horren plaats voor deuren en ramen dan zal de overlast een stuk minder zijn. Ook al hebben wij last van muggen, dat wil niet zeggen dat het per definitief nutteloze dieren zijn. De steekmuggenlarven dienen als voedsel voor vissen, insecten, kikkers, padden en salamanders. De larven hebben nog een functie, ze filteren kleine eencellige algjes en diertjes uit het water. De steekmuggen worden gegeten door vogels, vleermuizen en vele andere dieren. De steekmuggen(larven) zijn een onderdeel in de voedselketen en daarmee is hun nut bewezen.