23e editie Duurzame Dinsdag
Sinds 2011 organiseert het IVN Duurzame Dinsdag. Wat houdt Duurzame Dinsdag in? Mijn eerste idee was dat wij Nederlanders ons vandaag actief bezig gingen houden met “duurzaam” leven. Dus bijvoorbeeld minder energie en water gebruiken, afval scheiden en al die dingetjes die er bij horen wil je milieuvriendelijk bezig zijn. Dat is het dus niet. Duurzame Dinsdag is een jaarlijks terugkerend evenement die burgers, organisaties en bedrijven stimuleert om duurzame initiatieven en ideeën in te sturen.
Duurzame Troonrede en Duurzame Lintjes op Duurzame Dinsdag
Wat niet mag ontbreken op een dag als vandaag is een troonrede. Dit jaar mag Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, de Duurzame Troonrede voorlezen. Natuurlijk mogen er géén Duurzame Lintjes ontbreken. Wie komen hiervoor in aanmerking? Je krijgt een Duurzame Lintje wanneer je een uitzonderlijke bijdrage hebt geleverd aan een duurzame samenleving.
De Eerste Dinsdag van September
Net zoals Prinsjesdag (derde dinsdag van september) heeft Duurzame Dinsdag ook een koffertje, het Duurzame Koffertje. Dit jaar neemt Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Steven van Weyenberg (D66) namens het kabinet de Duurzame Dinsdag Koffer in ontvangst. Koffer 2021 is gevuld met 414 duurzame ideeën en initiatieven van betrokken burgers en ondernemers. De inzenders van de ideeën maken kans op één van de themaprijzen én op een algemene Duurzame Dinsdag prijs. Je leest hier meer over de prijzen en thema’s. Als je het allemaal een worst zal wezen dan verwijs ik je graag door naar het volgende onderwerp.
Salami Dag
Salami is de benaming voor gedroogde worst en is van Italiaanse oorsprong. Het is niet precies bekend wanneer de eerste salami is gemaakt. Wat wel bekend is dat in de Romeinse tijd deze worst tot de groep voedsel salsum behoorde, wat gezouten betekent. Zout is hét conserveringsmiddel dat al in de prehistorie werd gebruikt. Wat ik nu weer interessant vind is het volgende: hoe hebben ze toen uitgevogeld dat zout nodig was om vlees te bewaren. Ik ga er maar vanuit dat ze niet wisten dat zout van nature water verdrijft en dat zout de verspreiding van bacteriën tegenhoudt.
Salumi insaccati
Salame behoort tot de categorie salumi insaccati (“ingekapt”), wat betekent dat het vlees is gewikkeld in een natuurlijke huid (meestal) gemaakt van varkensdarmen. Normaliter wordt salami van varkensvlees gemaakt. Wil je wat anders dan kun je ook voor de salami gaan die gemaakt is van wild zwijn of eend. Salami is meestal tussen de 30 en 90 dagen oud of ouder en de beste salami zijn ambachtelijk gemaakt. Fatti come una volta, zoals de Italianen zouden zeggen.