Howl at the Moon Day
Howl At The Moon Day wordt ieder jaar op 26 oktober gevierd. Wie zo iets verzint? Dat is Johnny DePalma, oprichter van Umbrelly Books Publishing. Hij koos voor 26 oktober omdat dat zijn verjaardag is. Hij vond het wel grappig als mensen samen iets geks gingen doen. En zo geschiedde het. Wil jij simultaan met de wolven huilen dan ben je helaas 6 dagen te laat. Op 20 oktober 2021 om 16:57:41 was het volle maan. Of, als je het positief bekijkt, je bent 24 dagen te vroeg. De volgende volle maan is op 19 november om exact 09:59:41. Misschien wel leuk om samen met je collega’s tijdens de koffiepauze te gaan huilen als wolven. Doen we net alsof het dan Howl at the Moon Day is. AAhOOOOooo
Hoe vier je Howl at the Moon Day?
Je kunt de dingen letterlijk nemen en gewoon als een wolf gaan huilen. Hoofd in de nek en huilen naar de maan. Of je gaat met een groep vrienden tijdens volle maan naar de bossen en maakt een (gecontroleerd) vreugdevuur, daarna rondom het vuur lekker samen naar de maan huilen. Gelieve wel voor de thuisblijvers ff een videootje maken, en op social media of via WhatsApp delen. Niet omdat het moet, maar gewoon voor de fun!
Waarom zou je gaan huilen naar de maan?
Howl at the Moon Day wordt ook gebruikt om meer draagvlak voor de wolf te creëren en om organisaties als Wolf Haven te helpen fondsen te werven. Is dat nodig? Zeker, want in veel delen van de wereld worden wolven gezien als plaagdieren, die vee lastigvallen en huisdieren in gevaar brengen. Maar wolven zijn meer dan dat, wolven zijn prachtige en majestueuze dieren die een essentieel onderdeel vormen van de ecologie. De minpunten hebben geleid tot ernstige overbejaging. De laatste zekere gespotte wolf in Nederland was in 1897, bij Heeze in Noord–Brabant. Daarna verdween hij, tot aan 2015. In dat jaar werd duidelijk dat een wolf 4 dagen lang in ons land bivakkeerde. De tweede zekere wolf werd in 2016 in Twente gezien. De vraag hoeveel wolven er in Nederland leven kan ik dankzij wolveninederland.nl beantwoorden.
Op 1 januari 2020 leefden er waarschijnlijk acht wolven in Nederland. Drie volwassen wolven, waarvan twee een territorium bezetten op de Noord-Veluwe. Hier zijn in 2019 vijf welpen geboren. Daarnaast is op de Midden-Veluwe een solitair levende wolvin gevestigd.
Intersekse Bewustwordingsdag
Op 26 oktober 1996 was de eerste openbare demonstratie van interseksuelen in de Verenigde Staten. Leden van de inmiddels ter ziele gegane Intersex Society of North America en hun bondgenoten demonstreerden op de jaarlijkse conferentie van de American Academy of Pediatrics. Tijdens de demonstratie deelden zij hun pijn en verwierpen zij niet-consensuele (dat betekent → zonder toestemming) genitale operaties bij zuigelingen en eisten dat de medische wereld er kennis van nam. In een artikel, over deze intersekse-actie, in de New York Times uit 1997 werden de activisten door artsen als een vocale minderheid weggezet.
Wat is het doel van Intersekse Dag?
Intersex Day is een project om de intersekse-geschiedenis binnen de wereldwijde intersekse beweging te documenteren. En om intersekse mensenrechtenacties rond Intersekse Bewustwordingsdag en Intersekse Solidariteitsdag (26 oktober en 8 november) te promoten.
Wie of wat is intersekse?
Intersekse wordt niet gezien als een identiteit. Het is iets wat je hebt, niet wat je bent en daarom wordt er gesproken over een intersekseconditie. De term intersekse wordt gebruikt als parapluterm voor mensen die geboren zijn met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken vertoont. Volgens de norm ben je een man als je XY-chromosomen, penis, testes en het hormoon testosteron hebt en ben je een vrouw als je XX-chromosomen, vagina, eierstokken, baarmoeder en het hormoon oestrogeen hebt. Maar wat als je nu als meisje wordt geboren met XY-chromosomen of als jongen met XX-chromosomen? Wat dan? Dan voldoe je niet meer aan “de norm”. Op nnid.nl staat meer informatie over dit onderwerp.
Differences of Sex Development
De medische term DSD staat voor Disorders of Sex Development of Differences of Sex Development en is niet hetzelfde als intersekse. Het gaat wel over dezelfde groepen maar waar intersekse over mensenrechten gaat, gaat DSD over lichamelijke problemen en de medische behandeling. Mensen met een intersekseconditie ondervinden hiervan geen pijn, gaan er ook niet aan dood en kunnen hier niet van genezen omdat het namelijk geen ziekte is. Dat is de belangrijkste reden dat intersekse activisten liever niet het woord DSD gebruiken. Het zijn vaak medici en patiëntenorganisaties die deze term gebruiken.