Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed
De Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed is een belangrijk initiatief van zowel UNESCO als de Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations (CCAAA). Een dag waarop audiovisuele specialisten en instellingen in het zonnetje worden gezet. Zij zijn degene die ons erfgoed beschermen voor toekomstige generaties. De dag is tevens bedoeld om het bewustzijn rondom de gevoeligheid en kwetsbaarheid van het audiovisueel erfgoed te vergroten.
Wat is dat: audiovisueel erfgoed?
Dat zijn audiovisuele documenten zoals films, radio- en televisieprogramma’s, geluidsopnamen en bewegende beelden. Zij bieden een venster op de wereld, waardoor we gebeurtenissen kunnen observeren die we niet kunnen bijwonen, stemmen uit het verleden kunnen horen die niet meer kunnen spreken, en verhalen kunnen maken die informeren en entertainen. Audiovisuele inhoud speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven als we proberen de wereld te begrijpen en met de samenleving om te gaan.
Wereld Ergotherapie Dag
Wereld Ergotherapiedag is een initiatief van de World Federation of Occupational Therapists (WFOT) en wordt sinds 2010 georganiseerd om het beroep internationaal te promoten. Sinds die tijd is het een belangrijke datum op de kalender voor ergotherapeuten. Wereld Ergotherapiedag is een dag van acties en evenementen die helpen om wat ergotherapie is en de impact van ergotherapie te vergroten. Thema 2021: Belong. Be you. Dit jaar promoot Wereld Ergotherapiesag de kracht van diversiteit en inclusie terwijl we samenwerken om een gemeenschap en weerbaarheid op te bouwen.
Waarom zijn ergotherapeuten belangrijk?
De ergotherapeut helpt je wanneer je door ziekte of gezondheidsklachten problemen ondervindt bij het uitvoeren van de dagelijkse handelingen. Maar ook wanneer je moeite hebt om je eigen handtekening te zetten of wanneer je eindelijk die scootmobiel hebt maar er toch niet op durft te rijden.
10e editie Nationale Zwarte Kattendag
Black Cat Day is een initiatief van Cats Protection. Op 27 oktober 2011 werd het voor de eerste keer georganiseerd. Waarom? Om zwarte en zwart-witte katten uit het verdomhoekje te halen. Uit de statistieken bleek namelijk dat zwarte en zwart-witte katten gemiddeld zeven dagen langer er over deden om een thuis te vinden in vergelijking met katten van andere kleuren. In het VK was het doel van de allereerste Black Cat Awareness Day, zoals die toen daar heette, aandacht te vestigen op de honderden dakloze zwarte katten. Want ook zij leden onder het stigma en vooroordeel wat bestaat over zwarte katten.
Weet je aan wie ik denk als het gaat over de zwarte kat?
Dan denk ik aan Ciska Peters. Wie kent ze niet. Wereldberoemd in Nederland. Oké dat was dan in de vorige eeuw, maar dan nog. Ciska heeft in 23 jaar maar liefst 45 Albums, Singles & Eps uitgebracht. Dat is best veul, toch? En “de Zwarte Kat” is 1 van die pareltjes. Daarom denk ik aan Ciska.
Blijft nog 1, voor de doelgroep interessant, evenement over
- Europees Plattelandsparlement (→ het Mid-Term Event gaat via ZOOM)