afbeelding versterkt journalisten

2 november – Internationale Dag tegen Straffeloosheid voor Misdaden tegen Journalisten | Allerzielen | Wereld Manakish Dag

Dag tegen Straffeloosheid voor Misdaden tegen Journalisten

Als erkenning van de verstrekkende gevolgen van straffeloosheid, met name van misdaden tegen journalisten, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tijdens haar 68e zitting in 2013 resolutie A/RES/68/163  aangenomen, waarin 2 november werd uitgeroepen tot de Internationale dag tegen straffeloosheid voor misdaden tegen journalisten (IDEI). De resolutie drong er bij de lidstaten op aan definitieve maatregelen te nemen om de huidige cultuur van straffeloosheid tegen te gaan. De datum is gekozen ter herdenking van de moord op twee Franse journalisten in Mali op 2 november 2013.

Hoeveel journalisten zijn wereldwijd vermoord?

Vanaf 1993 tot aan vandaag zijn wereldwijd 1.480 journalisten, merendeels mannelijk, vermoord omdat ze hun werk deden. Bijna 9 van de 10 gevallen van deze moorden juridisch onopgelost. Hoewel moorden de meest extreme vorm van mediacensuur zijn, worden journalisten ook onderworpen aan talloze bedreigingen, variërend van ontvoering, marteling en andere fysieke aanvallen tot intimidatie, met name in de digitale sfeer. Bovendien zijn er specifieke gendergerelateerd risico’s waarmee vrouwelijke journalisten worden geconfronteerd.

Zonder angst je werk kunnen doen

Dreigingen met geweld en aanvallen op met name journalisten creëren een klimaat van angst voor mediaprofessionals. Resultaat hiervan is dat het vrije verkeer van informatie, meningen en ideeën voor alle burgers hierdoor wordt belemmerd. Vrouwelijke journalisten worden vooral getroffen door bedreigingen en aanvallen, met name door die welke online worden gedaan. Volgens de recente discussienota van UNESCO, The Chilling: Global trends in Online Geweld tegen Vrouwelijke Journalisten, zei 73% van de ondervraagde vrouwelijke journalisten dat ze online waren bedreigd, geïntimideerd en beledigd in verband met hun werk.

Waartoe lijdt straffeloosheid?

Wanneer daders niet worden veroordeeld of ter verantwoording worden geroepen voor hun gepleegde misdaden lopen journalisten alleen maar meer gevaar! Straffeloosheid leidt tot meer moorden en is vaak een symptoom van verergering van conflicten en de ineenstorting van wetgeving en rechtsstelsels. Je kunt dus gerust stellen dat regeringen falen ten aanzien van het beschermen van journalisten en andere mediaprofessionals.

UNESCO is bezorgd dat straffeloosheid hele samenlevingen schaadt door ernstige schendingen van de mensenrechten, corruptie en misdaad te verdoezelen. Alle direct betrokkenen wordt gevraagd om aan acties mee te doen om een einde te maken aan straffeloosheid.

Allerzielen

Wist je dat Allerzielen voor het eerst werd gevierd in de Franse Benedictijnenabdij te Cluny in 998? Het was een gedenkdag voor alle gestorven kloosterbroeders. Voor de katholieken werd het een dag van gebed voor alle mensen die heengingen maar nog niet in de hemel zijn beland. In de twaalfde eeuw werd deze dag door paus Johannes XIX algemeen ingevoerd als feestdag voor alle gelovige zielen. Anno 2021 is Allerzielen een persoonlijke gedenkdag voor overleden dierbaren en vooral een familiegebeurtenis.

Wereld Manakish Dag

Om de een of andere reden is het bestaan van Wereld Manakish Dag mij ontgaan. Wellicht komt het omdat ik niet in Libanon woon en niet helemaal bekend ben met de plaatselijke eetgewoontes. En wat meespeelt is dat ik ook niet wist wat een manakish is. Nu wel. Manakish is een platbrood uit het Midden-Oosten dat gebakken wordt met za’atar. Maar wat is za’atar? Za’atar is de naam van een kruidenmix uit het Midden-Oosten dat bestaat uit sesamzaad, gedroogde tijm, gedroogde oregano, sumak, komijnzaad, paprikapoeder en eventueel een snufje zout. Moet wel ontzettend lekker zijn om een eigen “dag van” te krijgen, toch?

Deel dit bericht