Internationale Actiedag voor het Boreale Woud
Internationale Actiedag voor het Boreale Woud is eigenlijk geen officiële “dag van” meer. Het was een éénmalige grootscheepse actiedag in de Vs en Canada in het jaar 2005. Specifiek gericht tegen het bedrijf Kimberly-Clark. Onder meer bekend van de Kleenex papieren zakdoekjes en tissues. Waarom ik dan toch aan zo’n oude dag als de Internationale Actiedag voor het Boreale Woud aandacht schenk? Twee redenen. De meest logische is in verband met COP26; publieke beter bekend onder de naam klimaattop.
De tweede reden waarom ik aandacht schenk aan de actiedag
Vaak hoor je mensen zeggen als het over het milieu gaat dat hun inspanningen er niet toe doen. Het tegendeel wordt bewezen met het intiteren van de Actiedag voor het Boreale Woud. Het begon met het lanceren van de Kleercut Campaign in 2004. Een vreedzame Greenpeace pr campagne bedoeld om de ontbossing van het Canadese boreale woud door houtkap voor (even kort door de bocht gezegd) papieren zakdoekjes e.d. voor Kimberly-Clark. Jarenlang weigerde Kimberly-Clark hun beleid aan te passen. Begin 2009, toen K-C het conflict beu was en op zoek was naar een manier om het op te lossen stuurde het bedrijf een tussenpersoon naar Greenpeace benaderen met de vraag: “Wat zou er nodig zijn om de onderhandelingen te hervatten?” Het begin van de oplossing en een samenwerkingsverband.
Bescherming van de boreale bossen is belangrijk.
Door Kimberly-Clark werd toegezegd dat eind 2011 men geen vezels meer zal betrekken uit het Canadese Boreal Forest die niet FSC-gecertificeerd zijn. K-C zal tegen eind 2011 ook het gebruik van FSC-gecertificeerde plus gerecyclede vezels in haar Noord-Amerikaanse tissueproducten verhogen tot 40%. De overstap naar FSC is dus het gevolg van langdurige actievoering van Greenpeace. Anno nu adviseert Greenpeace Kimberly-Clark in haar bossenbeleid.
Wat wordt bedoeld met Boreale Woud?
Heb jij dat ook dat je bij het lezen van het woord boreale meteen aan de Uil van Minerva van Thierry Baudet moet denken? Heel eerlijk gezegd begreep ik geen snars van die overwinningsspeech. Maar goed, even terug naar het boreale woud (ook bekend onder de Russische naam: taiga) waar we vandaag actie voor voeren. Wat wordt bedoeld met het boreale woud? Het boreale woud is de verzamelnaam voor de bossen in Alaska, Rusland, Canada en Scandinavië, naar de Griekse god van de noordenwind, Boreas. In Rusland spreken ze liever van taiga, in Canada noemen ze hun eindeloze bomenverzameling het Hudsonwoud. Dit voor mens en dier erg belangrijke bosgebied wordt bedreigd door onder meer bosbrand, (illegale) houtkap en mijnbouw.
Waarom actievoeren?
Er zijn een aantal redenen. De grote biodiversiteit, leefgebied van inheemse bevolking en de meest belangrijke is toch wel dat in de bodem en veengronden van de noordelijke bossen koolstofvoorraden zitten opgeslagen. Nog meer zelfs dan in alle tropische wouden samen. Actievoeren voor het behoud van het boreale woud is de beste manier om de opwarming van de aarde positief te beïnvloeden.
Klimaatmars Nederland
Begin november komen wereldleiders bijeen tijdens de VN Klimaattop in Glasgow om te praten over klimaatverandering. Om de politieke leiders aan te sporen tot actie gaan mensen over de hele wereld protesteren voor een menswaardig bestaan op aarde. Zo ook in Nederland: op 6 november gaan mensen massaal naar Amsterdam om mee te lopen in de klimaatmars.
Wat staat er nog meer gepland voor vandaag?
- Nationale Dag van de Huisvrouw
- Nationale Cliché-dag
- Dag tegen Rugpijn
- Dankdag voor Gewas en Arbeid
- Nationale Zeg Eens Hoi Dag
- Wereld Kwallendag
- Antimalware Day
========================== - Week van de Pleegzorg
========================== - Wereld Mannendag (→ Wereld Mannendag bestaat niet meer, de Internationale Mannendag [19/11] wel)