Wereld Racletten Dag
Wat zullen de raclettefans blij zijn met Wereld Racletten Dag. Die hoeven niet na te denken over wat ze gaan eten vanavond. Dat wordt natuurlijk met zun allen racletten. Nu ga ik er vanuit dat iedereen weet wat racletten is. Voor degene die in het duister tasten een korte uitleg. Racletten is een soort kaasfondue maar dan anders. Bij kaasfondue doop je een stukje stokbrood (of wat anders eetbaars) in gesmolten kaas. Bij racletten schraap je gesmolten van warme kaas af. Dit kan je ook alleen met brood eten maar het is lekkerder als je het over je aardappels of gegrilde groeten eet. Tis net zoals fonduen en gourmetten avondvullend. Doe eens gek, laat je gourmetstel eens met Kerst in de kast staan en wordt creatief met Zwitserse kaas.
Welk bedrijf maakte het racletten groot?
Halverwege de jaren zeventig besloot Tefal het overheerlijke gerecht Raclette de Savoie voor iedereen toegankelijk te maken. Zij vonden hiervoor een nieuwe manier van samen eten uit. Namelijk samen met andere je eten zelf aan tafel bereiden. In 1978 stonden de eerste ronde raclette sets met 6 pannetjes met antiaanbaklaag in de winkels. Daar bleef het niet bij. In 1982 kwam er een tweepersoons editie en vervolgens in 1983 eentje met een grillfunctie en in 1991 met een hete kooksteen. De ontwikkelingen bleven in het nieuwe millennium doorgaan met allerlei nieuwe functies en nieuwe uitvoeringen. De laatste jaren ligt de focus op Premium-producten zoals de veelgeprezen WMF Lono raclette/grill die door de consumentenvereniging Stiftung Warentest in Duitsland op nummer één staat.
Dag van de Fonetiek
Dag van de Fonetiek is een vrij toegankelijke dag met lezingen over spraak en spraaktechnologie. Wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Fonetische Wetenschappen. Binnen de taalkunde worden twee disciplines onderscheiden die zich bezighouden met de uitspraak van een taal: de fonetiek en de fonologie.
Wat is fonetiek?
Fonetiek is een onderdeel van taalkunde dat de uitspraak van taal bestudeert. Wat spelling is voor de geschreven tekst; hoe ziet het woord eruit, is fonetiek voor de gesproken tekst: hoe klinkt het. De fonologie houdt zich bezig met het klanksysteem van een taal. Zij onderzoekt geen fonen (klanken) zoals de fonetiek maar fonemen; dat is een verzameling klanken die alle dezelfde betekenisonderscheidende functie hebben. Zo wordt bijvoorbeeld een “r” door mensen verschillend uitgesproken, maar men bedoelt hetzelfde. Het Standaardnederlands kent ongeveer 40 verschillende fonemen. Klik hier voor meer informatie over fonemen.
Wereld Viooldag
In Nederland wordt Wereld Viooldag net zo groots gevierd als Wereld Koorzangdag. Ook niet dus. Terwijl ons land toch een paar wereld beroemde violisten heeft grootgebracht. De eerste die mijn te binnen schieten zijn Jaap van Zweden, André Rieu, Berdien Stenberg, Herman Krebbers en Janine Jansen. Toch best wel de moeite waard om daar eens één per jaar bij stil te staan.
Santa Lucia
Is een typisch Zweeds traditie die ontstaan is in Middeleeuwen. In Zweden markeert het Luciafeest, het lichtfeest, het begin van de kerstperiode. De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Dankzij IKEA weet ik van het bestaan van Santa Lucia af. Sterker nog, als lid van de Eindhovense IKEA-familie heb ik nog de rol vertolkt van Santa Lucia. Was ik een brave Lucia? Dat kun je hier lezen.
Behalve in Zweden wordt het Luciafeest ook in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland gevierd. Ook in Italië en Kroatië wordt de naamdag van Sint Lucia gevierd.