afbeelding versterkt Kersttruiendag

15 december – Foutekersttruiendag (NL) | Wereld-otakudag | Zamenhof dag | Internationale Dag van de Thee | Koninkrijksdag | Naturalisatiedag

Foutekersttruiendag (NL)

We hebben de Dikketruiendag, de Warmetruiendag, de Foute Truiendag, de Gekke Truiendag, de Lelijke Truiendag en natuurlijk kan de Foutekersttruiendag in dit ludieke rijtje niet ontbreken. Kijk of je nu aan deze truiengekte meedoet vanwege het milieu, het goede doel of gewoon omdat je elke gelegenheid aangrijpt om eens lekker buiten de lijntjes te kleuren, dat maakt mij niks uit. Als je er maar lol aanhebt, toch? Ben benieuwd hoeveel foto’s er op sociale media opduiken van mensen in hun allerfoutste kersttrui. Doe eens gek, leef je lekker uit op Foutekersttruiendag!

Wanneer ben je een held op Foutekersttruiendag?

De initiator van Foute Kerstruiendag is de kinderhulporganisatie Save the Children. Negen jaar geleden zag deze dag het licht in het Verenigd Koninkrijk onder de naam Christmas Jumper Day. Het doel van die dag en de Foutekersttruiendag is geld in te zamelen voor kwetsbare kinderen. Want je bent een held als je geld inzamelt voor kwetsbare kinderen. Dat is het idee er achter.

Wereld-otakudag

Wereld wat dag? Wereld-otakudag. Schiet me lek, wat is dit? Dat vraag ik me af. Het woord otaku is een Japans woord en verwijst in het Engels naar een persoon die geobsedeerd is met een hobby. Met name op het gebied van anime en manga. Je kunt het een beetje vergelijken met een nerd, hoewel veel mensen het gevoel hebben dat het een veel negatievere bijklank heeft. Otaku wordt vaak gezien als een groep met slechte sociale vaardigheden omdat ze het huis niet verlaten. Althans vrij weinig.

Een attributief zelfstandig naamwoord

Het woord otaku wordt in het Engels voornamelijk gebruikt als een zelfstandig naamwoord (“an otaku”), hoewel het ook kan worden gevonden als een attributief zelfstandig naamwoord (“an otaku-man”). De meervoudsvorm van otaku in het Engels is over het algemeen hetzelfde als het enkelvoud, hoewel otakus ook voorkomt. In het Japans kan otaku fungeren als een formeel voornaamwoord van de tweede persoon en heeft het ook de betekenis van ‘huis’.

Wie zijn dan die otaku?

De betekenis van “geobsedeerd zijn met een hobby” wordt veelal toegepast op subculturen van anime, manga en gamers. In Japan heeft het een negatieve betekenis, alhoewel er aanwijzingen zijn dat het woord een wat positiever bijklank aan het krijgen is. Net zoals geek en nerd wordt het woord otaku ook gedragen als een geuzenaam. En als opruimgoeroe Marie Kondo zichzelf al een otaku noemt. Tja, dan is het zo gek nog niet, toch?

Zamenhofdag

Op 15 december is het de geboortedag van Lejzer Zamenhof (1859-1917). Wat is de reden dat Lejzer Zamenhof een eigen naamdag heeft gekregen? De oogarts en filosoof Lejzer Zamenhof is de bedenker van de internationale taal Esperanto. Niet op latere leeftijd pas, al op zijn 19e verjaardag had hij zijn internationale taal Lingwe uniwersala klaar. In 1887 is deze taal doorontwikkeld tot de taal Esperanto zoals we die nu kennen. Vroeger stond 15 december ook bekend als Esperantodag maar die wordt nu op 26 juli gevierd. Dat is de dag waarop het boek Unua Libro werd gepubliceerd. Het boek Unua Libro is het eerste leerboek van de internationale taal Lingvo Internacia (Esperanto). Lejzer Zamenhof schreef dit boek onder het pseudoniem “Doktoro Esperanto”. Vandaar de naam Esperanto.

Esperanto? Wat is dat?

Esperanto is een taal die bedacht is om mensen uit verschillende landen moeiteloos met elkaar te laten communiceren. En het is gemakkelijk te leren omdat de taal een logische grammatica heeft. Esperanto wordt gezien als de gemakkelijkste taal van alle talen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je Esperanto ongeveer tien keer zo snel kunt leren als andere talen. Doordat de taal niet is gebaseerd op een al bestaande taal of gekoppeld aan een bepaald volk heeft niemand een voorsprong in het leren van de taal. Iedereen is gelijk en heeft de zelfde rechten.

Onderstaande dagen hebben ieder hun eigen informatie link.

Deel dit bericht