Look For An Evergreen Day
In eerste instantie dacht ik aan de Evergreen Liga koek maar achteraf blijkt het daar niet om te draaien vandaag. Evenmin draait het om een evergreen in de zin van een gouwe ouwe. Nee, Look For An Evergreen Day draait om de altijd groenblijvende bomen én struiken natuurlijk. Look for an Evergreen Day is oorspronkelijk opgericht door de National Arborist Association. Zij wilden een dag waarop de kerstboom, de ultieme groenblijvende boom, wordt gewaardeerd zonder alle opsmuk. Ze hadden het ook doodsimpel Kerstboomdag kunnen noemen, toch? Je kunt deze dag ook zien als een dag waarop je nog naarstig op zoek gaat naar de perfecte groenblijvende boom waar je de lampjes en ballen in kan gooien.
Hoe vier je Look For An Evergreen Day?
Pak een boek over flora, zoek een groene plek op (het kan zelfs het park in je stad zijn), trek alleen maar groene kleding aan, maak een wandeling en geniet van alle groenblijvende bomen én struiken. Bezoek online tuincentra, ga lekker los in het bos of natuurgebieden. Geniet van alle groenblijvende flora. En dat is meer dan alleen maar de kerstboom of conifeer.
Kunstkerstboom of toch liever een echte?
De strijd tussen kunst en echt is een onbesliste strijd. In ieder geval was dat vorig jaar. Het blijkt dat 38% van ons vorig jaar de kunstkerstboom van zolder trok en 36% toch voor het echte werk ging. Dit jaar zullen de cijfers er anders zien. De echte kerstbomen vliegen namelijk als warme worstenbroodjes over de toonbank. En niet alleen deze maand. In redelijk wat huishoudens werd de kerstboom weken vroeger opgezet dan normaal. Want ja, 2020 is niet een jaar waarin normaal de boventoon voert. Ik lees verhalen van kerstboomkwekers dan ze dit jaar 50% plussen ten opzichte van 2019. Ook de kunstkerstbomen vliegen de winkel uit. Conclusie: de aangeklede (kunst)kerstboom staat voor warmte, geborgenheid, knusheid en echte Hollandse gezelligheid.
Waarom zetten we eigenlijk een kerstboom in huis?
Zoals met zoveel heidense, Romeinse en Germaanse tradities werd ook het winterfeest rond 25 december eerst door de kerk verboden waarna ze besloten om er een christelijk sausje overheen te gooien. De Germanen hadden de traditie om tijdens de midwinternacht, de kortste dag van het jaar, een groene boom neer te zetten. Waarom een groenblijvende boom? De groene boom kondigde de nieuwe lente aan, een tijd van bloei. Verder stonden bij de Romeinen en Germanen groene bomen en takken symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid.
Wat is de link tussen koningin Victoria en de kerstboom?
De traditie van het hebben van een kerstboom in huis begon in Duitsland rond de 16e en mogelijk de 15e eeuw. De traditie begon in de 19e eeuw aan populariteit te winnen. De eerste gedecoreerde boom die werd geregistreerd, was in Riga in Letland, in 1510. In de 16e eeuw werden op de beroemde kerstmarkten van Duitsland wasversieringen verkocht die mensen thuis aan hun bomen konden hangen. De populariteit van de kerstboom nam in 1846 toe toen mensen werden geïnspireerd door een illustratie waarop koningin Victoria en haar Duitse prins Albert en hun kinderen rond een kerstboom stonden.
Groenblijvende bomen hebben door de eeuwen heen in veel samenlevingen een belangrijke rol gespeeld. Neem bijvoorbeeld de indianen van de Pacific Northwest. Zij waren volledig afhankelijk van de rode ceder. Zonder deze boom geen kleding, vislijnen, touwen of huizen. Kano’s werden ook gemaakt van de rode ceder. Kortom de groenblijvende boom was essentieel in hun leven.