Nationale Abrikozendag
Of Nationale Abrikozendag in Nederland überhaupt wordt gevierd is mij niet bekend. Wat ik wel weet is dat Nationale Abrikozendag een bekende “dag van” in Amerika is. De trouwe lezer van mijn blog weet dat ik normaliter niet zomaar klakkeloos de Amerikaanse “nationale dagen van” overneem zoals andere het wel doen. Neem alleen deze week al, kwamen 2 dagen in het nieuws. Bij WNL spraken ze over Nationale Slagroomdag en bij het tv programma M zei de presentatrice dat het Nationale Cuddle Day was. Waarom ik dan wel voor de abrikoos van mijn pad afwijk? Vanwege hun positieve bijdrage op onze gezondheid.
Nederland is rijp voor een Nationale Abrikozendag
Waarom krijgen abrikozen niet de aandacht die appels, meloenen en sinaasappels krijgen? Is dat terecht? Nee. Abrikozen zijn erg lekker en brengen een standaard gerecht naar Michelin-sterrenhoogten als ze op de juiste wijze worden gebruikt! Maar wat belangrijker is om te vermelden zijn de gezondheidsvoordelen. Dit is waarom een abrikoos goed voor je is:
- weinig calorieën
- bevat veel ijzer, kalium en vitamine E
- ontstresser
- bloeddruk verlagend
- vezelrijk
- vitamine C en carotenoïden
- een geweldige bron van vitamine A
- bevatten geen verzadigd vet, natrium of cholesterol
Wereld Taalmallotendag
De oorsprong van de Wereld Taalmallotendag (Word Nerd Day) is jammer genoeg onbekend. Maar we mogen er grofstoffelijk van uitgaan dat de taalmalloten die Wereld Taalmallotendag hebben verzonnen een excuus zochten om hun uitgebreide woordenschat te etaleren voor het grote publiek. En misschien willen ze “de normale” onder ons aansporen om zich meer te verdiepen in de betekenis van bepaalde woorden van de moerstaal.
Wanneer ben je een Taalmalloot?
Wanneer behoor je tot het unieke, misschien wel uitstervend ras der taalmalloten? In mijn optiek behoor je tot één der taalmalloten als je voordat je gaat slapen eerst nog even snel een paar bladzijden uit het woordenboek moét lezen omdat je anders niet kan slapen. Je bent een taalmalloot als jij het een sport vindt om lange gecompliceerde woorden in zinnen te gebruiken. Wanneer dit op jouw slaat dan behoor jij tot het ras der “taalmalloten” en dan is 9 januari een echte officieuze feestdag voor je.
Hoe vieren we Taalmallotendag?
Vandaag mag je dan eindelijk laten horen en zien dat er eigenlijk een Neerlandicus aan je verloren is gegaan. Hoe? Zo:
- gebruik vandaag in al je gesprekken minimaal één woord van 7 of meer letters
- speel een potje scrabble of Wordfeud
- los de hele dag kruiswoordpuzzels op
- leer nieuwe moeilijke woorden en gebruik ze
- probeer mensen uit je omgeving te enthousiasmeren voor de mooie Nederlandse taal
- verzin een porte-manteauwoord zoals bijvoorbeeld schrijpend (een porte-manteau van schrijnend en nijpend) en
- deel deze met hashtag #WordNerdDay of #Taalmallotendag
Taalvirtuoos of taalmalloot?
Is een taalmalloot een taalvirtuoos? Niet per definitie, een taalmalloot is eerder een taalvirtuoos waar een steekje aan los zit. Hieruit kun je concluderen dat niet iedere taalvirtuoos een taalmalloot is maar wel iedere taalmalloot een taalvirtuoos. Als je begrijpt wat ik bedoel.
Nog steeds ondervinden (inter-)nationale hinder van COVID-19
- Driekoningenintocht ‘s-Hertogenbosch (→ afgelast)
- No Pants Subway Ride aka Ride The Train Naked Day (→ helaas geannuleerd)
- Dag van Verantwoord Medicijngebruik