Wereld Peulvruchtendag
Vanwege het grote succes van het International Year of Pulses (IYP) in 2016 heeft op 20 december 2018 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) 10 februari uitgeroepen tot Wereld Peulvruchtendag (WPD). Wereld Peulvruchtendag is een dag waarop het belang van peulvruchten (onder andere kikkererwten, droge bonen, linzen, droge erwten en lupine) onder de aandacht wordt gebracht. Peulvruchten zijn namelijk meer dan alleen voedzame zaden. Ze dragen bij aan duurzame voedselsystemen en aan het bereiken van een wereld zonder honger. Peulvruchten zijn al eeuwenlang belangrijk als voedselbron, en ze zullen een belangrijke rol blijven spelen in onze duurzame toekomst. Alles wat je over peulvruchten wilt weten vind je op nl.pulses.eu
Thema Peulvruchtendag: Voedzame zaden voor een duurzame toekomst
Op de website peulvruchten.nl staat onder meer onderstaande te lezen:
Duurzaam, duurzamer, duurzaamst
Peulvruchten zijn niet alleen beter voor je lichaam, maar ook beter voor het milieu. 1 kilo peulvruchten heeft slechts 400 liter water nodig, 1 kilo vlees heeft 7.382 liter water nodig. In vergelijking met granen hebben peulvruchten minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig.
Waarom kiezen voor gedroogde peulvruchten?
Kiezen voor gedroogde peulvruchten heeft veel voordelen; je bepaalt zelf hoeveel je gebruikt en zet de rest weer terug in de voorraadkast, ze bevatten geen toegevoegd zout, je bepaalt je eigen bite en ze zijn ook nog eens heel goed betaalbaar.
Toepassing van peulvruchten
Er zijn zoveel soorten peulvruchten en zoveel manieren om ze toe te passen in je maaltijd dat je ze gemakkelijk kunt toevoegen aan je voedingspatroon. Denk aan curry’s, spreads, salades, burgers en zelfs taarten. Weten welke peulvruchten er allemaal zijn? Bekijk de lijst van peulvruchten.
Wereld Paraplu Dag
Eind 19e eeuw vond een grote verandering plaats in de fabricageproces van de paraplu. In die periode werd namelijk door de Britse metaalbewerker Samuel Fox een vernuftige constructie uitgevonden. Zijn ontwerp verving de paraplu die bestond uit geolied canvas doek en baleinen van hout. Samuel Fox ontwierp een paraplu die bestond uit een licht maar stevig stalen frame, met een doek van lichtere stoffen zoals zijde, katoen en linnen. Natuurlijk voorzien van een waslaagje want het moest toch de regen tegenhouden. En dat is de reden dat de Wereld Paraplu Dag een eerbetoon aan Samuel Fox is!
Waar ligt de oorsprong van de paraplu?
Hoe de paraplu (parasol ) werkelijk is ontstaan zal een vraagteken blijven maar het is heel waarschijnlijk dat de paraplu is geëvolueerd van een primitieve schuilplaats van bladeren tot aan de paraplu zoals wij hem kennen. Volgens een klassiek Chinees Ceremonieboek (?) gaat de oorsprong van de paraplu (parasol ) terug tot ongeveer 2400 jaar voor Christus. De hogere klassen gebruikten een parasol als statussymbool.
Teddyberendag
Op Teddyberendag, de 4e dag van de superromantische Valentijnsweek, geef je hem of haar een super leuke teddybeer. Maar let op! Zoals de kleur bij een roos haar betekenis heeft geldt dat klaarblijkelijk ook voor teddyberen. Raak jij net zoals ik hier erg van in de war. Geen paniek. Heb het voor je uitgezocht zodat je met de kleur teddybeer die bij jou past op Teddyberendag voor de dag komt.
Welke kleur teddybeer geef jij op Teddyberendag?
Als je kiest voor een bruine teddybeer dan kies je de meest traditionele en eenvoudige Teddybeer van allemaal. De kleur bruin staat voor degelijkheid, standvastigheid, aards, (te) burgerlijk, geborgenheid, vertrouwen, eerlijk, nobel, levendig, warmte en gezinsleven. In de Christelijke cultuur is bruin de kleur van de nederigheid. Weet je waar ik nu aan moet denken? Aan Bruintje Beer, maar geheel tegen de verwachting in is deze beer wit! Hoe verwarrend.
Witte teddybeer: wit is onder meer de kleur van vrede en een witte teddybeer kan dan nooit een verkeerde keuze zijn. De kleur wit staat voor licht, goedheid, onschuld, zuiverheid, puurheid, maagdelijkheid, eenvoud, stilte, kalmte, netheid en helderheid. Het wordt beschouwd als de kleur van perfectie. In kleurenpsychologie is wit de kleur van een nieuw begin. In de christelijke cultuur is wit de kleur van reinheid, waarheid, heiligheid, blijdschap tederheid, en goddelijke liefde. Conclusie: gelovig of niet met een witte teddybeer zit je nooit fout mee.
Onderstaande dag kan vanwege COVID-19 helaas nog niet doorgaan zoals gewenst
- Landelijke Econometristendag (→ online)