Internationale dag tegen Internetcensuur
De initiator van Internationale dag tegen Internetcensuur, Reporters Without Borders, strijdt voor een vrije en open informatievoorziening. Helaas blijven wereldwijd regeringen jaar in jaar uit druk bezig met internetcensuur en het manipuleren van sociale media. China en Rusland spannen samen de kroon, en dan niet alleen in hun eigen land. Zij gaan letterlijk en figuurlijk de grenzen over om op die manier buitenlandse democratieën te ondermijnen.
Buiten hun normale internetcensuur praktijken zijn zij erg druk met mensen tegen elkaar uitspelen door middel van desinformatie en nepnieuws door op bijvoorbeeld Facebook te plaatsen. Helaas zien sommige mensen het nieuws dat op Facebook staat als dé waarheid. Vaak is dat ook de enige bron waar mensen hun nieuws vandaan halen. En daar loert het gevaar. Blijf kritisch is het devies.
Internetcensuur in Rusland
Internetcensuur in Rusland is al jaren aan de gang. Om precies te zijn, sinds 2012. De autoriteiten vonden dat minderjarigen beschermd moesten worden tegen al het kwaad dat op het internet rond waart. Daar bleef het echter niet bij, veel meer websites werden geblokkeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites van tegenstanders van het regime en LHBTI websites. Rusland staat op de persvrijheid index van mensenrechtenorganisatie Verslaggevers Zonder Grenzen niet voor niets op plaats 150 van de in totaal 180 (Eritrea).
Desinformatie en nepnieuws in Nederland
En het is niet alleen in China, Rusland of Turkije waar internetcensuur, nepnieuws en desinformatie dagelijkse kost is. Zelfs in Nederland hebben we hiermee te maken. Grote internetbedrijven zoals Google en Facebook bepalen ook in ons land welke nieuwsfeiten we wel en niet te zien en te lezen krijgen op onze tijdlijn. Helaas kunnen deze twee (nog) niet het echte nieuws en het nepnieuws uit elkaar houden, dat moet je zelf doen.
Internationale Fanny Pack Dag
In de jaren ’90 had zo wat elke toerist een heuptasje om de noodzakelijke spulletjes zoals portemonnee en paspoort mee te nemen. Je had dat suffige ding om je middel hangen en zodra je weer terug van vakantie was ging hij weer de kast in. Maar let op! Het heuptasje is hot! De naam is veranderd naar Fanny pack en je draagt hem niet alleen maar om de middel maar ook als een heuse hipster: casual losjes over de schouder. Had je vast niet gedacht hé dat het nog hip zou zijn om een heuptasje (Fanny pack) te dragen en dat er zelfs een internationale dag aan zou worden gewijd? Haal je heuptasje van zolder en wordt net zoals ik een “Fanny pack hipster” voor één dag.
Kikkerdriltelling
We tellen vogels, we tellen vlinders, bijen, mollen. En tussen 12 maart en 3 april 2022 kun je kikkerdril gaan tellen. Ik ken 1 sowieso 1 iemand die hier niet aan mee gaat doen en dat ben ik. Want waar kikkerdril is moeten in mijn gedachtewereld ook kikkers zijn. En laat ik daar nu net bang voor zijn.
Klik op de dag voor meer informatie over de dag
- Internationale KOPA-dag
- Landelijk Actiedag voor Klimaatrechtvaardigheid in Gemeenten
- NLdoet
- Internationale Dag Aandacht voor Narcolepsie ( aka Suddenly Sleepy Saturday)