42e Blauwvingerdagen in Zwolle
Blauwvingerdagen; een hele aparte naam voor een jaarmarkt, niet dan? Nu heb ik gelezen dat Zwollenaren als bijnaam “blauwvingers” hebben. Dat verklaart de naam voor de jaarmarkt, maar hoe komen ze aan die bijnaam? Volgens de site isgeschiedenis.nl hebben de Zwollenaren in 1520 meineed gepleegd en meinedigen werden in die dagen blauwvingers genoemd. Et voilà, zie hier de verklaring voor de bijnaam blauwvingers.
Wat valt er vandaag allemaal te beleven in Zwolle? Tijdens de Blauwvingerdagen loopt er door de hele binnenstad een braderie en in het historische stadsdeel “Broerenkwartier” tref je de Bluefinger Fair aan. De Bluefinger Fair is een sfeer-, streek- en belevingsmarkt met tal van leuke kramen, foodtrucks en optredens. De 42e editie van de Blauwvingerdagen vindt plaats op 5, 12, 19 en 26 juli.
Internationale Bikini Dag
Het is niet geheel duidelijk wie de oorspronkelijke uitvinder van de bikini is. Of het was Louis Reard, een Parijse werktuigbouwkundig ingenieur, die in de jaren 1940 het lingerie bedrijf van zijn moeder overnam. Of het was Jacques Heim, een mode-ontwerper en eigenaar van het modehuis House of Jacques Heim. Beide mannen ontwikkelde namelijk een tweedelig badpak die (gedeeltelijk) de navel vertoonde, dat was in de jaren ’30 en ’40 zeer omstreden.
Heim bracht zijn ontwerp al in 1932 op de markt, echter de vrouwen waren toen nog niet klaar om het tweedelig badpak, dat verdacht veel leek op een beha met ruches en een mooie onderbroek, te dragen.
De “bikini-uitvinder” Louis Réard
Ik vroeg me af waarom Bikini Dag specifiek op 5 juli wordt gehouden. De reden is eenvoudig, op 5 juli 1946 vond de presentatie van de “bikini” plaats die de Franse auto-ingenieur Louis Réard had ontworpen. Dit ontwerp was zo omstreden dat niet één model bereid was om in zijn creatie de catwalk op te gaan. Men was zo gewend dat vrouwen altijd hun lichaam moesten verbergen in lange zwempakken dat de creatie van Louis Réard in sloeg als een bom want men zag het vrouwelijke lichaam en dat was “not done” in die tijd. Het ontwerp werd daarom ook bestempeld als een “onzedig” kledingstuk en zorgden voor veel commotie. In sommige landen werd de bikini verboden en het Vaticaan, toch al zo vooruitstrevend, noemde het immoreel.
Geen enkel bekend model wilde het tweeledig badpak showen, uiteindelijk vond Louis Réard de 19-jarige naaktdanseres Micheline Bernardini bereid om zijn “bikini” te dragen op de dag van de presentatie. De bikini was zo klein dat het in het luciferdoosje zou kunnen passen die Micheline Bernardini vasthield terwijl zij poseerde voor de fotografen. ( zie middelste foto )
Muurschilderingen
De bikini is echter niet een uitvinding van de 20ste eeuw. In het Siciliaanse dorpje Piazza Armerina zijn muurschilderingen uit de 4e eeuw na Christus te vinden waarop sportende vrouwen te zien zijn die een soort bikini dragen. Zo vooruitstrevend was Louis Réard dus niet. 😉