Wereld Boeken- en Auteursrechtendag
Het was een logische keuze om voor Wereld Boeken- en Auteursrechtendag de datum van 23 april te kiezen. Het is namelijk de datum (23 april 1616) waarop de prominente auteurs; William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Inca Garcilaso de la Vega, stierven. Op de Algemene Conferentie van UNESCO, die in 1995 in Parijs werd gehouden, werd deze datum gekozen. Een dag waarop wereldwijd een eerbetoon wordt gebracht aan boeken en auteurs, en tevens een dag om iedereen aan te sporen om boeken te gaan lezen. Op Wereld Boeken- en Auteursrechtendag staat het plezier hebben om boeken te lezen centraal en dat wil men op deze dag ook uitdragen.
Wat belichamen boeken?
Op Wereld Boeken- en Auteursrechtendag, vooral in onzekere tijden, moeten we boeken koesteren en verdedigen als symbolen van hoop en dialoog. Boeken belichamen al lang het menselijk vermogen om werelden op te roepen, zowel echte als ingebeelde, en geven een stem aan de diversiteit van de menselijke ervaring. Ze helpen ons ideeën uit te wisselen, informatie te verkrijgen en bewondering voor verschillende culturen op te wekken, waardoor verregaande vormen van dialoog tussen mensen in ruimte en tijd mogelijk worden. Boeken vormen een link tussen verleden en toekomst en is een brug tussen generaties en tussen culturen.
Waarom Wereld Boeken- en Auteursrechtendag?
Op World Book and Copyright Day roept UNESCO haar partners op om de boodschap te delen dat boeken een kracht zijn om hedendaagse uitdagingen aan te pakken, de politieke en economische realiteit te begrijpen en ongelijkheden en verkeerde informatie te bestrijden. En door op te komen voor boeken en auteursrechten komt UNESCO op voor creativiteit, diversiteit en gelijke toegang tot kennis. Wereld Boeken- en Auteursrechtendag is een platform geworden om miljoenen mensen over de hele wereld samen te brengen.
UNESCO Wereldboekenhoofdstad
Zes jaar na de eerste World Book and Copyright Day (23 april), kwamen de professionele organisaties van de boekenketens op het idee om de stad met het beste stadsprogramma dat gericht is op het promoten van boeken te nomineren voor Wereldboekenhoofdstad. De eerste UNESCO Wereldboekenhoofdstad was Madrid (Spanje) in 2001. Antwerpen (België) was dat in 2004 en Amsterdam (Nederland) in 2008. In 2022 neemt de Mexicaanse stad Guadalajara het stokje over.