Internationale Dag van de Stadsomroeper
Elk jaar op de tweede maandag van juli viert de Internationale Dag van de Stadsomroeper de historische rol van de Stadsomroeper. Aangezien anno 2017 het merendeel van de bevolking geletterd is én het makkelijk is om toegang te krijgen tot gedrukte (en digitale) media is het beroep van Stadsomroeper overbodig geworden.
Vroegah, toen weinig mensen geletterd waren en er slechts weinige toegang hadden tot gedrukte media had iedere stad of dorp een omroeper. Nu hebben we Twitter en WhatsApp voor de verspreiding van het laatste nieuws. Dat ging vroeger echt wel anders; wilde je als overheidsinstantie, middenstander, landeigenaar of kasteelheer het laatste nieuws bij de bevolking krijgen dan schakelde je de stads- of dorpsomroeper in.
De Belleman
In België noemen ze de stadsomroeper “de Belleman”. Eigenlijk ook wwel logisch want met een bel maakten ze hun aanwezigheid bekend en daardoor kwamen de mensen naar buiten om te luisteren naar hun mededelingen. In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland noemt men een stads- of dorpsomroeper een Town Crier en in Afrika vind je zelfs de Whale Crier of Hermanus (walvisomroeper).
“Hoort…, Boeren, Burgers en Buitenlui, hoort….”
Dat is de kreet waarmee stads- en of dorpsomroepers vaak begonnen en beginnen wanneer ze hun boodschap met luide stem verkondigen aan het volk. Behalve dan voor die “eigenwijze” Friezen want de Sneker stadsomroeper begint zijn roep traditioneel met “Harree Snekers……”.
Welke functie bekleed de Stadsomroeper heden ten dage? De stadsomroeper gaat in op wat er in de stad speelt en wordt tegenwoordig vaak ingezet als toeristische attractie tijdens evenementen, festiviteiten, openingen van gebouwen of winkels, braderieën en andere speciale gelegenheden.
Nederlands kampioenschap
Er zijn in Nederland circa 26 stadsomroepers en dorpsomroepers actief die zijn aangesloten bij het omroepersgilde “Eerste Vereniging Stads- en Dorps Omroepers Nederland” (E.V.S.D.O.N.) Wist je dat pas op 15 mei 2004 de eerste vrouwelijke stadsomroeper van Nederland werd benoemd? Haar naam: Darja de Caluwé. In 2008 volgde Lydia van de Ruit, zij werd de stadsomroepster van Capelle aan den IJssel.
Een aantal van deze omroepers uit Nederland en België komen elkaar tegen op concoursen in het land. Degene die eerste is geworden krijgt 1 punt, nummer twee krijgt er 2 en zo gaan we het rijtje af. Alle behaalde punten op de verschillende concoursen worden aan het einde van het seizoen opgeteld. Wie na het seizoen de minste punten heeft, mag zich Nederlands Kampioen noemen. In 2016 was dat
In België zijn ook stadsomroepers actief, je kunt ze onder andere tegenkomen in Kortrijk en Gent.