Suikermaxdag
Wasda? Suikermaxdag? Suikermaxdag is de dag dat je de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar op hebt. Je kan de Suikermaxdag zien als een betutteling van de Wereldgezondheidsorganisatie maar je kan het ook zien als waarschuwing. Want een te hoge consumptie van energierijk voedsel zoals (vrije) suikers kan leiden tot diabetes type 2, hartziekten en overgewicht. Veel suikers krijgen we ongemerkt binnen. Vooral door de consumptie van de niet-alcoholische dranken frisdrank en sap: 32%. Suiker en snoepgoed volgen met 25%, koek en gebak met 17% en zuivel met 12%.
Wanneer is jouw Suikermaxdag?
- ben je tussen de 4-8 jaar → 9 juli
- ben je tussen de 9-13 jaar → 26 juli
- ben je tussen de 1-3 jaar → 10 augustus
- ben je tussen de 14-18 jaar → 14 augustus
- ben je tussen de 19-30 jaar → 14 september
- ben je tussen de 31-50 jaar → 3 november
- ben je tussen de 51-70 jaar → 23 december
- ben je tussen de 71-79 jaar → niet, omdat op die leeftijd je niet gewend om veel suikers te eten volgens het WHO
Hoeveel suiker eten we gemiddeld per dag?
Goede vraag! Dagelijks eten mannen ongeveer 15 suikerklontjes in vrije suikers en vrouwen ongeveer 12,5 suikerklontjes. Dat komt gemiddeld neer op ruim 20 kilo suiker per jaar! Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger. Zij eten dagelijks 73 gram aan toegevoegde suikers (18 suikerklontjes), op jaarbasis is dat 26,5 kilo aan toegevoegde suikers. Wat toegevoegde suikers zijn wil je weten? Toegevoegde suikers zijn, de naam zegt het eigenlijk al, suikers die door de fabrikant aan een product zijn toegevoegd. Daarnaast heb je suiker die van nature aanwezig is.
Hoe komt het dat onze suikerinname zo hoog is?
Dat komt omdat suiker zich verstopt heeft in producten waarvan dat niet zou verwachten. Kijk, we weten allemaal dat in taart, koekjes en frisdrank veel toegevoegde suikers zitten. Maar wist jij dat alle kant-en-klare producten die je in de kunt supermarkt kan kopen suiker bevatten? Nog een aantal producten zijn: vleeswaren, sandwichspread, groenten in blikken en potten, in woksaus, ontbijtgranen, soep, pesto en pastasaus. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Als je wilt mindere met suiker dan kun je beter op zoek gaan naar producten waarin geen suiker zit. Dan ben je sneller klaar.
Invoeren van een suikertaks?
Invoeren van een suikertaks is dat wenselijk? Als je weet dat overmatige suikerinname de kans verhoogt tot het eten van te veel calorieën. En dat dát op zijn c.q. haar beurt het risico op overgewicht en obesitas verhoogt. Dan zeg ik uit volle borst(en) ja! Want deze 2 aandoeningen houden rechtstreeks verband met niet-overdraagbare ziekten (NCD’s), waaronder cariës, hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.
(bron www.rivm.nl)
Sugar and Calorie Reduction Network
In 2022 zal WHO/Europa het nieuwe, vrijwillige, door de lidstaten geleide Sugar and Calorie Reduction Network starten. Doel: het promoten van gezondere voeding en het aantal personen met overgewicht en obesitas in de hele Europese regio van de WHO te verminderen. Het netwerk zal beleidsmakers en gezondheidsexperts uit alle 53 lidstaten van de regio samenbrengen om manieren te onderzoeken om suiker- en caloriereductie te bereiken. Natuurlijk met inachtneming van nationale voedselsystemen en voedseltradities, en de regelgeving. Het Verenigd Koninkrijk zal het netwerk voor de eerste termijn van drie jaar leiden. De WHO European Office for Prevention and Control of Non Communicable Diseases (NCDS) gelooft in het succes van deze campagne. Als producenten bereidt zijn om in hun producten minder suiker te gooien is de eerste stap op weg naar een gezonder Europa gezet.
Welke dagen verdienen ook de hun vermelding op de kalender?
- Nederland – Zweden (→ begint om 21:00 op NPO 1)
- Internationale Dag voor de Vernietiging van Vuurwapens
========================================================= - Marinedagen (→ 9-10 juli)
- Landelijke Open Imkerijdag (→ 9-10 juli)
- Leidse Rembrandtdagen (→ 9-10 juli)