Canal Parade
Het is weer de eerste zaterdag in augustus en dan weet je het wel als Amsterdammer. De stad stroomt vandaag weer vol met naar verwachting meer dan een half miljoen mensen ( in 2016-560.000) die allemaal het beste plekje langs de 6 kilometer lange kanaalweg van de Canal Parade willen hebben. Het merendeel van de mensen zal het overigens een worst wezen dat oorspronkelijk de Canal Parade in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor homo-acceptatie. Zij komen om feest te vieren.
Verandering botenparade
Als je van plan bent om naar de Canal Parade te gaan dan is het wel handig om te weten dat de parade een uur eerder begint en dat de route is omgegooid. Dus om 13.00 uur (ipv 14.00) zal de eerste boot het Oosterdok uitvaren en via de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en rond 15.00 uur in het Westerdok arriveren.
Er varen 80 boten mee en tussen deze boten zitten ook dit jaar weer een aantal hele bijzondere. Wat dacht je van de Zelfmoordpreventieboot? Het is een gegeven dat onder LHBTI’ers zelfmoordgedachten bijna 5 keer vaker voorkomen dan bij hetero’s. Scouting Nederland is vertegenwoordigd en een boot van de rugbymannen van ARC Amsterdam Lowlanders; vanwege het wereldkampioenschap Rugby Amsterdam 2018.
Sneekweek: 4 t/m 13 augustus
Gisteravond voltrok de opening van de 82e editie van de Sneekweek met zoals gebruikelijk de vlootschouw, live muziek en vuurwerk. Vandaag gaan de zeilwedstrijden beginnen. Circa 700 boten die uitkomen in 29 verschillende zeilklassen. Omdat de Sneekweek dit jaar middenin de Noordelijke Schoolvakanties en in de eerste week van de bouwvak valt is het aantal deelnemers helaas dit jaar iets teruggelopen. Daarentegen laten de weersvoorspelling voor deze week zien dat er genoeg wind komt om de zeilen lekker te laten bollen. Ben je trouwens geïnteresseerd in het ontstaan van de Sneekweek, klik dan hier.
Elk zich zelfrespecterend evenement heeft tegenwoordig een eigen app, zo ook de Sneekweek. Je kunt de app downloaden voor iPhone, Android en Windows Phone.
Wereld Verkeerslichtendag
Wist jij dat ’s werelds eerste verkeerslicht al in 1868 in Londen verscheen? Dit door John Peake Knight uitgevonden handmatig bediende gas aangestoken verkeerslicht heeft slechts één maand dienst mogen doen. Het explodeerde en de politieagent die het bediende werd dodelijk verwond. Rond 1890 was men er van overtuigd dat vanwege het toenemend aantal verkeersdoden en- gewonden er “iets” moest komen om het verkeer te regelen.
Ene Earnest Sirrine uit Chicago introduceerde in 1910 het eerste automatisch geregelde verkeerslicht. Het gebruikte enkel de woorden “STOP” en “PROCEED” en deze woorden werden niet verlicht.
In 1912 wordt door de uit Salt Lake City komende politieagent Lester Wire het eerste elektrische tweekleurig verkeerslicht uitgevonden. Twee jaar later wordt deze in Cleveland in gebruik genomen en dat vieren we vandaag.