27 augustus – Musical Sing-a-Long | Wereld Waterweek

Musical Sing-a-Long

Waar ik me dit weekend het meesteop verheug is toch wel de traditionele afsluiter van de Uitmarkt, de Musical Sing-a-Long. Een leukere afsluiter kun je niet hebben toch? Want wat is nu lekkerder dan meeblèren met liedjes uit de musicals Ciske de Rat, Kiss of the Spider Woman, The Lion King, Soldaat van Oranje, Hair, De Grote Drie, Dolfje Weerwolfje, The Bodyguard, Watskeburt en Jesus Christ Superstar?

Mocht je niet instaat of in de gelegenheid zijn om zondagavond bij de Sing-a-Long aanwezig te zijn dan kun je altijd nog vanaf 21.15 uur op NPO 1 het allemaal live volgen.

Wereld Waterweek

Sinds 1991 wordt jaarlijks in de laatste volle week van augustus World Water Week georganiseerd door het Stockholm International Water Institute (SIWI). Wereld Water Week biedt een uniek forum voor de uitwisseling van standpunten, ervaringen en praktijken tussen de wetenschap, het bedrijfsleven, politiek en samenleving. Ongeveer 2.500 deskundigen, professionals, beleidsmakers en bedrijfsinnovatoren uit de hele wereld zijn deze week bij elkaar om ideeën uit te wisselen en om elkaar te stimuleren om tot een nieuwe manier van denken en oplossingen te komen.

Thema Wereld Waterweek: Water and waste – Reduce and reuse

De wereld verandert en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, ook voor waterbeheer en afvalbeheer. We moeten op zoek naar duurzame oplossingen om de wereld toekomstbestendig te maken. Daar springt het thema van 2017 op in: “Water en Afval – Verminderen en Hergebruiken”.

De nadruk zal liggen op “beter voorkomen dan genezen”, met andere woorden: zie afvalwater als grondstof en als energiebron dat kan worden hergebruikt tot het maken van bijvoorbeeld drinkbaar water.  Kortom, maak afvalwater onderdeel van de circulaire economie.

Wat is de circulaire economie?

MVO Nederland hanteert de volgende definitie: De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

Waterschappen en de circulaire economie

Jaarlijks worden er in Nederland miljarden kuubs afvalwater van huishoudens en bedrijven gezuiverd. En gelukkig voor het milieu gaan waterschappen dat afvalwater ook steeds meer beschouwen als een bron van duurzame energie en als waardevolle grondstof. Het uiteindelijke doel van de waterschappen is om in 2050 het Nederlandse afvalwater voor 100% om te zetten in waardevolle producten. Is dat haalbaar? Ik geloof daar heilig in, en zeker als bedrijven gaan inzien dat het terugwinnen en hergebruiken van afvalwater hen géén windeieren zal leggen.

Voorbeelden omzetten naar waardevolle producten

Als alle medicijnresten, bestrijdingsmiddelen, hormoonverstorende stoffen en andere verontreinigingen uit afvalwater zijn gehaald kan het gezuiverde water worden gebruikt voor bijvoorbeeld het aanvullen van het waterpeil tijdens droge perioden. Of als proceswater voor de industrie en de glastuinbouw. Uit het aardappelafvalwater van Aviko wordt biogas gemaakt en uit afvalwater wordt ook fosfaat gehaald dat vervolgens wordt gebruikt als kunstmest.

Voorkom vervuiling van afvalwater door afval goed te scheiden en natuurlijk door minder afval te maken.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.