29 augustus – Internationale dag tegen Kernproeven

Internationale dag tegen Kernproeven

Op 16 juli 1945 werd de eerste kernproef gehouden. In de vijf decennia die liggen tussen die dag in 1945 en de ondertekening van het Kernstopverdrag in 1996 werden wereldwijd meer dan 2.000 atmosferische, onderwater- of ondergrondse kernproeven uitgevoerd.

  • Verenigde Staten: 1.054 proeven
  • Sovjet-Unie: 715 proeven
  • Frankrijk: 210 proeven
  • Verenigd Koninkrijk: 45 proeven
  • China: 45 proeven
  • Pakistan: tussen de 3 en 6 proeven
  • Noord-Korea: 5 geclaimde proeven

Verder zijn er minstens drie beweerde/betwiste/niet erkende kernexplosies geweest. Van deze is het Vela-incident de enige die serieus genomen kan worden als een mogelijke kernproef in de Indische Oceaan in 1979 door Israël en Zuid-Afrika.

(bron: Wikipedia)

Het Kernstopverdrag

Het internationaal instrument om een einde te maken aan alle vormen van kernproeven is het door de Algemene Vergadering van de VN in 1996 aangenomen Kernstopverdrag. Om wettelijk bindend te zijn heeft het verdrag de steun nodig van de zogenoemde Annex II-landen. Van deze 44 landen hebben India, Noord-Korea en Pakistan het nog niet getekend, en de Verenigde Staten, China, Egypte, Iran en Israël hebben het verdrag niet geratificeerd. En zonder de deelname van deze acht belangrijke landen kan het Kernstopverdrag niet in werking treden.

Uit milieu- en gezondheidstechnisch oogpunt kan ik dit verdrag alleen maar toejuichen want de grote hoeveelheden radioactieve stoffen die vrijkomen bij kernproeven veroorzaken grote schade aan het milieu en aan onze gezondheid. Denk alleen nog maar even terug aan de kernramp bij Tsjernobyl.

Kernstopverdrag ten koste van veiligheid?

Er kleven twee behoorlijke minpunten aan het CTBT (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty), dit verdrag kan nooit en te nimmer verhinderen dat kernwapens in verkeerde (terroristische) handen vallen. En het verdrag kan ook niet verhinderen dat landen toch kernwapens kopen, ontwikkelen en testen.

Welke landen hebben nog kernwapens?

Was het ten tijde van de Koude Oorlog hoofdzakelijk Rusland en de Verenigde Staten die kernwapens hadden, nu beschikken veel meer landen over kernwapens. Ploughshares Fund schat dat er in totaal 14.9000 nucleaire wapens bestaan. Deze wapens zijn verdeeld over negen landen: de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, China, Groot-Brittannië, Pakistan, India, Israël en Noord-Korea.

Nederland, België, Duitsland, Italië en Turkije hebben Amerikaanse kernwapens opgeslagen op hun grondgebied. Op Luchtmachtbasis Volkel in Brabant liggen ongeveer twintig B61 kernbommen die eigendom zijn van de VS. Dit is een groot publiek geheim dat onze regering niet wil ontkennen of bekennen, nou dan weet je wel….

Ik zeg NEE!

Kijk, de doorsnee wereldburger weet heus wel dat er gevaren kleven aan kernwapens en -proeven en dat deze bedreigingen vormen voor mens en milieu. De doorsnee wereldburger wil deze wapens ook helemaal niet. Ik, als doorsnee wereldburger, wil ook alle kernwapens uit de wereld en een verbod op kernproeven. Maar hoe zit het met de regeringen en machthebbers van de landen over de hele wereld? Als ik kort door de bocht commentaar mag leveren dan komt het hier op neer: ja zeggen, nee doen!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.