9 maart – start nationale Week van het Geld


 
Niemand minder dan Koningin Màxima en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker geven het startsein voor de vijfde editie van de nationale Week van het Geld die van 9 tot en met 13 maart zal plaatsvinden.

Deze week is een initiatief van het Platform Wijzer in geldzaken en dit platform is op haar beurt een initiatief van het ministerie van Financiën en partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties.

Leren omgaan met geld

Voor de leerlingen uit groep 1 tot en met 8 zijn er gratis speciale lespakketten die deze week gebruikt kunnen worden. In die lespakketten zitten ook ouderbladen, daarin staan tools hoe jij als

ouder je kind kan helpen bij de financiële opvoeding. Vanuit het MBO is er eveneens veel belangstelling voor deze week, daarom zijn er ook lespakketten voor het MBO beschikbaar zijn.

Het doel van de Week van het Geld is om kinderen op een zo jong mogelijke leeftijd al financieel bewust te maken zodat ze als jong volwassenen, en in hun latere leven, niet in de financiële problemen raken.

En dat het nodig is blijkt wel uit deze cijfers: 150.000 jongeren tussen de 18 en 25 jaar hebben schulden. Hoe komen zoveel jongeren in de geldproblemen:

1) ze gaan samenwonen / op zichzelf wonen

2) verslavingen

3) de mogelijkheid om schulden te maken

4) van huis uit niet geleerd om met geld om te gaan

5) inkomstenterugval, minder uren werken of ontslag

6) stijging van de vaste lasten, denk hierbij aan mobiele telefoon of premie zorgverzekering

Goed voorbeeld doet goed volgen

Wij als ouders hebben de verantwoording om onze kinderen te leren hoe met geld om te gaan. Hoe kun je dat doen? Enkele voorbeelden:

1) praten over geld- en bankzaken

2) leren bewust geld uitgeven; je kunt niet iets kopen als je het geld niet hebt

3) leren sparen; denk aan de toekomst

4) zorg voor inkomsten uit arbeid; geeft je financiële onafhankelijkheid

5) lenen betekent schuld; elke lening moet worden teug betaald

Zoals met zoveel zaken ligt de basis thuis,  zonder een goed fundament kun je niet bouwen.
 

Deel dit bericht