Werelddag voor bewustwording rond tsunami’s
Tsunami’s komen gelukkig niet dagelijks voor, in de afgelopen 100 jaar zijn er “slechts” 58 tsunami’s geweest. Tsunami’s zijn wel super dodelijk, per ramp kost het gemiddeld aan 4.600 mensen het leven. De meest tot de verbeelding sprekende tsunami is toch wel de aardbeving tsunami in de Indische Oceaan in december 2004. Deze was de dodelijkste ooit, naar schatting waren er 227.00 dodelijke slachtoffers. In totaal ondervonden ongeveer 5 miljoen mensen uit 15 landen de gevolgen van deze alles verwoestende tsunami.
Inamura-no-hi
De datum van 5 november werd gekozen als eerbetoon aan een waargebeurd verhaal uit Japan: “Inamura-no-hi”. Het verhaal gaat over een man die tijdens een aardbeving in 1854 het tij zag terugwijken, en herkende dat als een teken van een dreigende tsunami. Om de dorpsbewoners te waarschuwen stak hij rijstschoven in de brand en leidde vervolgens de dorpelingen naar hoger gelegen gebied. Door deze actie werden veel slachtoffers voorkomen. Kortom een ware held!
Dit verhaal laat zien hoe belangrijk het is om de tekenen van een naderende tsunami te herkennen, dat je weet wat je moet doen en waar je naar toe moet. En dat is nu precies waar de werelddag voor bewustwording rond tsunami’s om gaat, bewustwording zodat het aantal (dodelijke) slachtoffers zal dalen.
Wereld Romani Taaldag
UNESCO riep in 2015 de Wereld Romani Taaldag uit voor het behoud van de Romaanse taal en cultuur. UNESCO benadrukt vandaag dat uiteindelijk elke taal belangrijk is want een taal is een gemeenschappelijke bron die kan helpen om een breder en dieper inzicht te krijgen in de leefwijze en gedachtewereld van andere volken en in hun culturele erfgoed.
De Roma taal, of Romani Chib, werd in 1971 tijdens het eerste World Romani Congress uitgeroepen tot officiële taal en behoort tot de minderheidstalen. Romani stamt uit het oude Sanskriet en is van Indo-Arische afkomst en heeft ook Iraanse, Armeense, Griekse en Slavische invloeden ondergaan. Deze oude taal met al haar dialecten is de verbindende factor voor communicatie, identiteit, socialisatie en culturele integratie voor de wereldwijd verspreid wonende Roma.
Wat betekent Roma eigenlijk?
Roma is het meervoud van Rom en betekent “mensen” of “echtgenoot” in het Romani (zigeunertaal). In Nederland wordt een onderscheid gemaakt tussen Sinti en Roma, het verschil heeft te maken met datum van vestiging in Nederland. Met Roma wordt bedoeld de groep mensen die voornamelijk uit Oost-Europa komen en zich in de negentiende en twintigste eeuw in Nederland vestigden. Met Sinti bedoelen we de mensen die uit Frankrijk en Duitsland komen en die zich tussen 1900 en 1920 hier hebben gevestigd. De Sinti en Roma worden al vanaf de dertiende eeuw gesignaleerd in Nederland.