Intersekse Herdenkingsdag of Intersekse Solidariteitsdag
Tussen 26 oktober (Internationale Voorlichtingsdag over Intersekse) en 8 november (Intersekse Herdenkingsdag of Intersekse Solidariteitsdag ) besteden diverse intersexorganisaties aandacht aan de “uitdagingen” die mensen met een intersekse-conditie moeten aangaan in het leven. Waarom 8 november? Dat is de geboortedag van Herculine Barbin, een negentiende-eeuwse Franse hermafrodiet.
Hoewel Intersex Awareness Day op 26 oktober meer lijkt te worden gevierd in Engelstalige landen, met name in Noord-Amerika, is Intersex Day of Remembrance vooral in Europa gemarkeerd. Sommige landen, zoals Australië en Zuid-Afrika, markeren beide gebeurtenissen en de dagen tussen als “14 dagen interseks”.
Dag van de Stralende Beroepen
In Nederland wordt de International Day of Radiology (IdoR) vertaald als Dag van de Stralende Beroepen. Als het nu wordt vertaald als Internationale Dag van de Radiologie dan was het voor mij meteen duidelijk geweest waar deze dag omdraait.
Wat behelst “radiologie”?
Radiologie is letterlijk het stellen van een diagnose, het onderkennen van de aard en plaats van een ziekte door middel van straling. Op de afdeling Radiologie zijn vijf verschillende soorten röntgentechnieken mogelijk:
- Algemene radiologie
- Orgaan diagnostiek
- Angiografie
- Mammografie
- Computer tomografie ( CT )
Wilhelm Conrad Röntgen
Zonder Wilhelm Conrad Röntgen waren bovenstaande soorten röntgentechnieken niet mogelijk geweest. Hij was een Duitse natuurkundige (met een Nederlands paspoort!) die op 8 november 1895, zoals hij het noemde, de x-stralen ontdekte. Pas later heeft het de naam gekregen van zijn ontdekker. Röntgen vond het namelijk niet nodig dat zijn naam werd verbonden aan zijn ontdekking. Ook vond hij het niet nodig om patent aan te vragen vanwege de simpele reden dat iedereen gebruik moest kunnen maken van zijn ontdekking. In 1901 kreeg hij als eerbetoon de eerste Nobelprijs voor natuurkunde.
Weltschenktag
In het Engels wordt de Weltschenktag World Gift Day genoemd. Zit me suf te prakkiseren hoe ik deze dag in goed Nederlands kan vertalen: Wereld Cadeau Dag, Wereld Geef Dag of misschien wel Wereld Geef een Cadeau Dag. Als iemand een suggestie heeft hoor ik het graag.
Hoe vier je Weltschenktag?
Zoals de naam al doet vermoeden ligt de oorsprong van deze dag in Duitsland. Het idee achter de Weltschenktag is dat we vandaag onze dierbaren een klein geschenk geven om hen te bedanken dat ze een deel uit maken van je leven. Niet omdat het hun verjaardag is of vanwege Kerstmis maar gewoon omdat je superblij bent met hen.
Werelddag van de Stedenbouw
De Werelddag van de Stedenbouw is een jaarlijks ontmoetingsmoment voor planologen, stedenbouwkundigen en iedereen met interesse voor het brede werkveld van stedenbouw en ruimtelijke ordening. Alles over deze dag vind je hier.