20 december – Internationale dag voor Menselijke Solidariteit

Wat betekent Solidariteit voor jou?

Vandaag is de laatste dag van de door de VN-agentschap voor Economische en Sociale Aangelegenheden (UNDESA-DSPD) op touw gezette campagne “Wat betekent Solidariteit voor jou?” Grijp daarom vandaag je kans en doe alsnog mee aan deze campagne. Deel via Twitter (@undesadspd) wat solidariteit voor jou betekent. Gebruik bij je bericht, foto, tekening of video van 15 seconden de hashtag #SolidarityDay of # 2getherwith gevolgd door jouw favoriete goede doel. Wat je kunt winnen? De beste inzendingen worden tentoongesteld op het United Nations Social Development Network (unsdn.org) en op hun sociale media platforms.

Wat betekent (menselijke) solidariteit voor mij?

Menselijke solidariteit is de mogelijk om een verbondenheid te voelen met andere mensen, het gevoel dat je bij elkaar hoort, kortom saamhorigheid. Het gaat niet over anderen op de kast jagen door weinig tot géén rekening te houden met hun gevoelens en hun behoefte aan respect. De basis voor solidariteit is volgens mij anderen accepteren zoals ze zijn, zien zoals ze zijn; niet vooringenomen zijn of  te snel (ver) oordelen.

Wat houdt “Dag voor Menselijke Solidariteit” in volgens de VN?

  • een dag om onze eenheid in verscheidenheid te vieren
  • een dag om overheden te herinneren aan hun toezeggingen om internationale afspraken te respecteren
  • een dag om het publiek bewust te maken van het belang van solidariteit te verhogen
  • een dag om stil te staan bij wat de millenniumdoelen precies inhouden
  • een dag om nieuwe initiatieven aan te moedigen

Het eerste punt, het vieren van eenheid in verscheidenheid, spreekt mij zeer aan. Want wij zijn allemaal uniek en juist die uniekheid maakt het dat je een verbondenheid kan voelen omdat jij niet de enige bent die uniek is. Sta open voor anderen en wees toegankelijk. Voel je niet bedreigd omdat anderen anders zijn. Laten we mensen respecteren en waarderen juist omdat ze andere keuzes durven te maken of anders durven te zijn.

Millenniumverklaring van de Verenigde Naties

De Millenniumverklaring van de Verenigde Naties is een document dat geldt als richt- en uitgangspunt voor de nieuwe eeuw. De Verklaring werd aangenomen tijdens de Millennium Top in september 2000 in New York. In de Verklaring worden 8 punten van zorg verwoordt zoals de 147 staats- en regeringsleiders, en in totaal 191 naties, die deelden tijdens de grootste bijeenkomst van wereldleiders ooit.

Solidariteit wordt meteen bij punt I (Waarden en Uitgangspunten) genoemd als één van de fundamentele waarden van internationale betrekkingen in de 21e eeuw. Het volgende staat bij nummer 6 te lezen: Zij die lijden, of de minste baten ondervinden, verdienen de hulp van hen die het meeste profijt ondervinden.  Dat vind ik nu ook!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.