Anti-kernwapendemonstratie dag
Het wordt weer eens tijd voor een massale anti-kernwapendemonstratie. De gekte uit de jaren tachtig begint weer zijn kop op te steken. Het grote verschil met toen is dat tijdens de Koude Oorlog het allemaal vrij duidelijk was, het Westen tegen het Oosten. Vandaag de dag zijn er meerdere spelers aan het front. Dus de dreiging is er alleen maar groter op geworden. En wat doen wij? Niks! Geen massale anti-kernwapendemonstratie, geen “kernraketjes zijn niet netjes” spandoeken op het Binnenhof. Die goeie ouwe tijd, jammer dat er geen Anti-kernwapendemonstratie dag vandaag is.
De Koude Oorlog
De anti-kernwapendemonstraties uit de begin jaren tachtig waren een gevolg van het besluit uit 1979 van de NAVO om in vijf West-Europese landen middellangeafstandsraketten te stationeren. Nederland “kreeg” in totaal 572 Amerikaanse middellangeafstandsraketten. De plaatsing van deze kernwapens waren een reactie op de stationering van SS-20-raketten door de Sovjet-Unie. Tijdens de Koude Oorlog was de dreiging van een kernoorlog reëel. Tenminste zo heb ik het ervaren.
Internationale Puzzeldag
International Puzzle Day wordt gevierd op 29 januari 2018. Het werd in 1995 gecreëerd door gamebedrijven in de Verenigde Staten. Op International Puzzle Day worden puzzels van alle vormen, grootte en vorm gehonoreerd. Je kunt die dag vieren door een of meer puzzels op te lossen. Een puzzel is een probleem of enigma dat de vindingrijkheid van de oplosser test. In een eenvoudige puzzel is het de bedoeling om stukken op een logische manier samen te stellen om tot de gewenste oplossing te komen.
De eerste legpuzzel ontstond rond 1760, toen John Spilsbury, een Britse graveur en kaartenmaker, een kaart op een vel hout legde die hij vervolgens rond elk afzonderlijk land zaagde. Spilsbury gebruikte het product om aardrijkskunde te onderwijzen. Na het doorpraten met het grote publiek, bleef dit het primaire gebruik van legpuzzels tot rond 1820. Tegen het begin van de 20e eeuw ontdekten tijdschriften en kranten dat ze hun dagelijkse abonnementen konden verhogen door puzzelwedstrijden te publiceren. Puzzels kunnen ook letters, cijfers, vormen en raadsels bevatten. De tekst “Internationale puzzeldag” is overgenomen van www.cute-calendar.com
Week van Het Vergeten Kind
Week van het Vergeten Kind (29 januari t/m 4 februari) is een jaarlijks initiatief van de Stichting het Vergeten Kind, ooit de Guusje Nederhorst Foundation. Wist jij dat in Nederland ruim 55.000 kinderen in opvangcentra en asielzoekerscentra leven? Dat zijn de “vergeten kinderen” (0-18 jaar) die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten en gevlucht zijn. Zij leven door noodgedwongen in sobere Nederlandse opvangcentra met minimale speelmogelijkheden en beperkte traumabegeleiding.
In deze groep kwetsbare kinderen zit ook nog een groep zeer kwetsbare kinderen voor deze groep vraagt de stichting deze week speciale aandacht. Geef deze kinderen extra aandacht, stuur een lief berichtje. Van alle berichten wordt een lange digitale supportsjaal voor alle kwetsbare kinderen in Nederland gemaakt.