Nationale Herdenking Watersnoodramp
Vandaag wordt herdacht dat in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 tijdens een zware noordwesterstorm en springtij de dijken bij Zeeland, West-Brabant en op de Zuid-Hollandse eilanden het begaven. Gevolg: de polders liepen over, huizen stortten in of spoelden weg. Door deze Watersnoodramp kwamen in totaal 1.836 mensen om het leven; 865 in Zeeland, 677 in Zuid-Holland, 247 in Noord-Brabant en 7 in Noord-Holland. De resterende 40 stierven later aan de gevolgen van de ramp. Meer dan 47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee verdronken.
In diverse gemeenten worden herdenkingen gehouden, echter de Nationale Herdenking is in Ouwekerk. Als erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis zal prinses Margriet bij de herdenking aanwezig zijn. De herdenking wordt gehouden bij het Nationaal Monument Watersnood 1953.
Wereld Interreligieuze Harmonie Week
In deze tijd van radicalisering is het o zo belangrijk om de interreligieuze dialoog op gang te blijven houden. Tijdens de Wereld Interreligieuze Harmonie Week staat het respecteren van al onze verschillen en persoonlijke overtuigingen centraal. Laten moslim- en christelijke leiders met elkaar in dialoog gaan op basis van twee gemeenschappelijke fundamentele religieuze geboden; Heb God lief en Heb Uw naaste lief. De twee geboden vormen de kern van de drie monotheïstische religies (moslims, Joden en christenen) en bieden daarom de meeste kans op een interreligieuze dialoog die hopelijk zal leiden tot wereldvrede.
Mijn credo voor de Wereld Interreligieuze Harmonie Week: wees tolerant, toon respect, sta open voor dialoog, raak niet verblindt door haat, laat je niet (mis)leiden door radicalen, werk samen in plaats van tegen elkaar!
Interreligieuze Harmonie Week in Nederland
In veel landen worden tijdens deze week evenementen georganiseerd. Zo ook in Nederland. Op zaterdag 3 februari organiseren leden van het Interreligieus Beraad Segbroek een interreligieuze bijeenkomst die als thema “Heiligheid van het Gezin” heeft.
Wereld Hijab Dag
De Wereld Hijab Dag (WHD) organisatie vraagt voor het zesde opeenvolgende jaar op 1 februari aan alle wereldburgers van alle religies om de Hijab (islamistische hoofddoek) een dag lang te dragen uit solidariteit voor moslimvrouwen. Het doel van WHD is een wereld te creëren waarin wereldburgers elkaar respecteren en accepteren. In het bijzonder richt de organisatie van WHD zich op het bestrijden van onverdraagzaamheid, discriminatie en vooroordelen tegen moslimvrouwen.
#StrongInHijab
Wereldwijd worden elke dag vrouwen die een hijab dragen gediscrimineerd, alleen omdat ze gewoon hun geloof volgen. Dit gebeurt op de arbeidsmarkt, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, luchthavens, openbaar vervoer, restaurants, winkelcentra, parkeerterreinen, et cetera. Iedere vrouw heeft het recht om zich te kleden zoals zij dat wil. Iedere vrouw heeft het recht om een hoofddoek te dragen. Op het moment dat een vrouw gedwongen wordt om een bepaald kledingstuk of een hoofddoek te dragen strookt dat niet met mijn gevoel van rechtvaardigheid. Echter als een vrouw uit vrije wil kiest om een hijab te dragen moet dat worden geaccepteerd en mag deze vrouw nooit het doelwit zijn van discriminatie of slachtoffer worden van verbaal en/of fysiek geweld.
Ga Naakt Werken, als je durft!
Even snel ophelderen voordat je het Adam of Eva kostuum “aantrekt”, het gaat er vandaag niet om dat je uít de kleren moet op kantoor ( mag natuurlijk wel) maar de oprichtster van de Naakt Werken Dag, Lisa Kanarek, bedoelt het “naakt werken” als metafoor voor thuiswerken in je meest comfortabele kleding. Als je aan deze dag meedoet plan dan géén teleconferentie in. 😉