Nationale Milieudag
De Nationale Milieudag is een themadag met acht verschillende workshops en plenaire lezingen waar de milieuprofessionals onder ons warm voor lopen. De achtergrond van wetenschap versus emotie vormt de kern van het programma van de Nationale Milieudag 2018. Er komen vragen aanbod zoals: de biologische landbouw, is deze teeltwijze wel zo goed voor het milieu en natuur als het lijkt? Hebben de klimaatsceptici gelijk?
Ook al zijn wij misschien géén milieuprofessionals het kan géén kwaad als jij en ik ook weer eens stilstaan bij het milieu en hoe wij het met z’n allen naar de klote helpen.
De Grote Thuiszorgdag
De Grote Thuiszorgdag is geen “dag van” waarin mensen worden opgeroepen om massaal de straat op te gaan om te demonstreren tegen het falende kabinetsbeleid met betrekking tot de zorg en al haar aspecten. Nee, de Grote Thuiszorgdag is een congresdag voor (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden en managers in de thuiszorg waarop zij worden bijgespijkerd over actuele ontwikkelingen binnen de wijkverpleging. Wil je meer weten over de Grote Thuiszorgdag klik dan hier.
Internationale Dag van de Tropen
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 29 juni als de jaarlijkse Internationale Dag van de Tropen aangewezen. Een dag waarop we ons moeten realiseren dat het tropische gebied geconfronteerd wordt met een aantal uitdagingen zoals klimaatverandering, ontbossing, houtkap, verstedelijking en demografische veranderingen. Die allemaal verreikende gevolgen kunnen hebben als het gaat om ons eigen voortbestaan. Want vergis je niet in de omvang van de tropen. De tropen nemen 40% van het aardoppervlakte in beslag en herbergen 80% van de totale biodiversiteit op aarde.
Waar liggen dan “de tropen”?
Onder de tropen verstaan we alle landen die rond de evenaar liggen en vallen tussen de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring. Het tropisch gebied wordt gekenmerkt door een gering verschil tussen de lengte van dag en nacht en kent bijna geen seizoensveranderingen. Nog twee in het oog springende kenmerken zijn:
- gelijkmatige temperatuur van ruim
- grote hoeveelheden neerslag
Het eilandenrijk Indonesië, zuidelijk Azië, de noordelijke helft van Australië, Midden-Amerika en het grootste deel van de continenten Afrika en Zuid-Amerika vallen in het tropisch gebied.
Wereld Sclerodermie Dag
Sclerodermie is een auto-immuunziekte die ernstige invaliditeit veroorzaakt en levensbedreigend kan zijn. Het meest kenmerkende is dat het bindweefsel verdikking en verlittekening veroorzaakt van de huid, spieren, gewrichten en inwendige organen; met name de maag, slokdarm, darmen, longen, het hart en/of de nieren. Sclerodermie treft één op de 10.000 Nederlanders.
Twee soorten sclerose:
- lokaal (Morphea of Scleroderma circumscriptum): alleen de huid is aangetast.
- systemisch (systemische sclerodermie of systemische sclerose): organen zijn aangetast.
Zoals bij veel ziektes kunnen de patiënten veel verschillende klachten en verschijnselen hebben maar ruim 90% van de patiënten heeft het fenomeen van Raynaud. Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt. De patiënten hebben vooral klachten als het koud is. Ze hebben gevoelloze, verkleurde vingers, tenen of neuspunt.
Internationale Modderdag
Sinds 2013 vieren we in Nederland Modderdag. Internationaal gezien wordt deze dag sinds 2009 gevierd en staat in de agenda als International Mud Day. Het idee achter Mud Day was de wens om alle kinderen op aarde zich één te laten voelen. De beste oplossing was om de Aarde zelf te gebruiken. Want wat vinden alle kinderen leuk ongeacht leeftijd, ras en religie? Juist, met water en zand spelen! Wil jij dit jaar ook meedoen? Klik hier voor de locaties