9e editie Internationale Plastic Tas Vrij Dag
De International Plastic Bag Free Day wordt georganiseerd door Zero Waste Europe en Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) en is ontstaan naar een idee van Fundació Prevenció de Residus i Consum.
De initiators van Plastic Tas Vrij Dag willen dat mensen zich meer bewust worden over de impact en gevaren van de plastic tas voor het milieu en de oceanen.
Het doel van de campagne is om de overconsumptie van plastic tasjes aan te pakken en milieuvriendelijke alternatieven voor plastic zakken te promoten. Verder hopen ze dat mensen en masse overstappen op meer verantwoorde en milieuvriendelijker tassen. Het uiteindelijk doel is een wereld zonder plastic zakken. Om de campagne kracht bij te zetten worden wereldwijd allerlei activiteiten georganiseerd.
Totaal verbod op plastic komt steeds dichterbij
Als het aan het dagelijks EU-bestuur en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans ligt zal in het jaar 2030 de helft minder aan plastic voorwerpen worden gebruikt en geproduceerd. Plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik vertegenwoordigen maar liefst 70% van al het zwerfvuil in zee. Het zwerfvuil bestaat niet alleen uit plastic tasjes. Wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek en -borden, ballonnenstokjes en roerstaafjes behoren onder andere ook daar toe. En het ergste is, daar zijn duurzame en betaalbare alternatieven voor.
Een stimulering voor (sigaretten)producenten kan zijn om ze mee te laten betalen aan het opruimen van zwerfvuil. Een stimulering voor de consument kan invoering van statiegeldregelingen zijn of het heffen van een plastic-tax.
Werkt verbod op gratis plastic tasjes?
Uit recent onderzoek is gebleken dat sinds het verbod ruim zeventig procent minder plastic tasjes over de toonbank gaan. Met als direct resultaat dat het aantal plastic tassen dat de afgelopen jaren werd opgevist in de Noordzee is gehalveerd. Wist je dat zonder dat de Europese vis- en zeevruchten eter het weet deze jaarlijks 11.000 minuscule stukjes plastic binnen krijgt? Dat komt doordat vissen kleine stukjes plastic vaak voor voedsel aanzien.
Het sinds 2016 Nederlandse verbod op gratis plastic tasjes geldt ook voor tassen met een plastic voering of coating, plastic tassen gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic en biobased tassen. Niet verboden is om tassen die in zijn geheel gemaakt zijn van papier, stof of jutte gratis mee te geven.
Enkele feiten over plastic draagtasjes in het algemeen:
- een plastic draagtasje heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 25 minuten
- het duurt tussen de 100-500 jaar voordat een plastic draagtasje wordt afgebroken
- Europeanen staan massaal achter een verbod op eenmalige plastic draagtasjes
- 80% van het zwerfvuil bestaat uit plastic
- in Europa wordt jaarlijks 3.4 miljoen ton plastic draagtassen geproduceerd
- voor het produceren van plastics is 8% van de jaarlijkse olieproductie nodig
- in Nederland gebruiken we gezamenlijk 3 miljard plastic tasjes per jaar
- gemiddeld gebruikt iedere Nederlander meer dan 200 plastic tasjes per jaar
- in Europa wordt per inwoner gemiddeld 500 plastic tasjes per jaar gebruikt