14 augustus – Afrikaanse Taaldag | Wereld Hagedissendag

Afrikaanse Taaldag

Het jy geweet? Vandag is Afrikaanse Taaldag! Daar word algemeen aanvaar dat Afrikaans sy beslag eintlik gekry het met die stigting van die Genootskap vir Regte Afrikaners (GRA) op 14 Augustus 1875 te Paarl en daarom word 14 Augustus elke jaar as Afrikaanse Taaldag herdenk.

Voor diegene die het Afrikaans niet matig zijn volgt hier een vertaling van mijn hand: Wist je dat? Vandaag is het Afrikaans Taaldag! Met de oprichting van de Genootskap vir Regte Afrikaners (GRA) op 14 augustus 1875 te Paarl werd de eerste stap gezet om het Afrikaans te laten erkennen als schrijftaal en daarom wordt 14 augustus jaarlijks gevierd als Afrikaans Taaldag.

Wereld Hagedissendag

Vandaag vieren we Wereld Hagedissendag (World Lizard Day). Ja je leest het goed, deze dag bestaat echt! Maar goed, als er een Internationale Dag van de Slang is, waarom zou er dan niet een Wereld Hagedissendag zijn? In ieder geval zijn alle hagedisliefhebbers, zij het professioneel of hobbymatig, helemaal in hun sas met deze dag want per slot van rekening vinden zij dat de “hun” hagedis weleens wat extra aandacht verdiend. En zo geschiedde.

Tot welke orde behoort de hagedis?

Hagedissen behoren waarschijnlijk tot de meest succesvolste en gevarieerde reptielen van deze tijd. Ze behoren tot een onderorde van de schubreptielen waartoe ook de slangen en wormhagedissen behoren. De “standaard” hagedis heeft een kop die meestal sterk afgeplat is, heeft vier poten die aan de zijkant van het lichaam staan en een lange, smalle toelopende staart die bijna net zo groot is als het lichaam. De meeste hagedissen leggen eieren, maar er zijn ook levendbarende soorten: de eieren komen dan in het moederlichaam uit.

Welke hagedissen komen in Nederland voor?

In Nederland komen van nature vier soorten hagedissen voor: de hazelworm, de levendbarende hagedis, de muurhagedis en de zandhagedis. In het algemeen gaat het niet slecht met de hagedissenpopulatie in Nederland, alleen de levendbarende hagedis neemt in aantal af en de andere drie nemen in aantal toe of blijven nagenoeg hetzelfde.

Op waarneming.nl kun je per dag zien hoe vaak een hagedis wordt gespot, wie het is en waar. Soms ook voorzien van foto’s. Je kunt hier trouwens terecht voor alles wat te maken heeft met flora en fauna. Misschien een idee om je eigen waarnemingen te delen op deze website.

Reptielenbeurzen binnen- en buitenland

De reptielenbeurs in Houten is de op één na grootste reptielenbeurs van Europa en wordt gehouden op 23 september. ’s Werelds grootste reptielenbeurs, de Terraristika Hamm, wordt op 8 september gehouden bij onze oosterburen. De grootste Belgische Reptielen, Amfibieën, Insecten, Planten en Aquarium beurs (Naturaria Fair) wordt op 30 september in Antwerp Expo gehouden.

Wist je dat?

  • er zijn ongeveer 4.500 soorten hagedissen
  • ze komen voor op alle continenten behalve in de poolgebieden
  • de Mexicaanse korsthagedis en het gilamonster zijn de enige twee bekende giftige hagedissen
  • de komodovaraan is met zijn 3 meter lengte de grootste hagedis van de wereld
  • de kleinste hagedis van de wereld is de kogelvingergekko en is slechts 1,6 cm lang
  • de Tilburgse Terrarium Dagen is de oudste en gezelligste reptielenbeurs van Nederland. ( 25 en 26 augustus)
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.