4e Europese Batterij Recycle Week
Lood, zink en mangaan zijn stoffen die je echt niet in je kropsla wilt aantreffen. Laten dat nu precies de stoffen zijn die in batterijen zitten. Daarom is het belangrijk dat een lege batterij wordt ingeleverd. Het belang van gescheiden batterijeninzamelingen en recycling van batterijen is nu precies waar het om gaat op de Europese Batterij Recycle Week (3 t/m 9 september).
Ketjsing met batterijen
Niet alleen deze week maak je kans op dikke reischeques of waardebonnen, nee het hele jaar door. Hoe? Lever 10 lege batterijen in bij één van de 24.000 inleverpunten. Vergeet niet om in het zakje een briefje met daarop je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres te doen. Klik hier voor het dichtstbijzijnde inleverpunt!
Internationale Dag van de Liefdadigheid
De Internationale Dag van de Liefdadigheid is opgericht met als doel wereldwijd mensen, NGO’s en belanghebbenden te mobiliseren en te enthousiasmeren om anderen te helpen door vrijwilligerswerk en het ontplooien van filantropische activiteiten. Liefdadigheid vergroot de intermenselijke relaties en draagt bij tot het creëren van inclusieve en veerkrachtigere samenlevingen.
Als er één iemand symbool mag staan voor liefdadigheid dan is het wel de Nobelprijs voor de Vrede (1979) winnares Moeder Teresa. En als eerbetoon aan Moeder Teresa is haar sterfdag uitgeroepen tot Internationale Dag van de Liefdadigheid.
Liefdadig of barmhartig?
Maar wanneer ben je liefdadig en wanneer ben je barmhartig? Liefdadig ben je wanneer je geld in de collectebus doet voor Jantje Beton, maar barmhartig ben je pas als je naar Jantje Beton toegaat om daadwerkelijk te helpen. En wat ben jij vandaag? Liefdadig of barmhartig?
Internationale Dag van de Inheemse Vrouw
Een gruwelijk verhaal ligt aan de oorsprong van de internationale dag van de inheemse vrouw. Op 5 september 1782 werd in La Paz ( Bolivia) de verzetsheldin Bartolina Sisa door de Spaanse kolonisten ter dood veroordeeld. Voordat ze werd opgehangen werd ze op een plein (nu Plaza Murillo) en public vernederd, geslagen en verkracht. Of dat nog niet genoeg was werd haar dode lichaam in stukken gehakt (gevierendeeld), haar hoofd op een stok gespietst en haar ledematen werden naar verschillende dorpen gestuurd waar ze werden tentoongesteld om de dorpelingen te intimideren.
Wat ging er aan vooraf?
Bartolina Sisa was de vrouw van de inheemse rebelleider Julián Apaza, aka Tupac Katari. Samen leidden ze een inheemse opstand tegen de Spanjaarden in Bolivia. Sisa was de bevelhebber van de historische belegering van Chuquiago (La Paz) die in totaal 184 dagen duurde. De belegering werd beëindigd door Spaanse koloniale troepen uit Lima en Buenos Aires. In de ogen van de inheemse bevolking was Sisa een heldin, een strijder tegen onrecht. Ter ere van haar werd in 1983 haar sterfdag omgedoopt tot Internationale Dag van de Inheemse Vrouwen.
Het doel van de Dag van de Inheemse Vrouw? Gelijke rechten en plichten, erkenning en respect en verbetering van de maatschappelijke positie.