Alkmaar Ontzet
De stad Alkmaar sloeg in het najaar van 1573 succesvol een aanval van de Spanjaarden af. Het was voor het eerst tijdens de Tachtigjarige Oorlog dat een Nederlandse stad een Spaanse belegering wist te doorstaan. De laatste Spanjaarden vertrokken op 8 oktober 1573 en daarom wordt op die dag in Alkmaar nog altijd stilgestaan bij het ontzet. Wil je weten wat er te doen is in Alkmaar, klik hier.
Wereld Octopusdag
Elk jaar zijn er van 8 tot en met 12 oktober de Internationale Cephalopod Awareness Days; speciale dagen om ons iets te leren over de wereld van de weekdieren. Weekdieren (koppotigen) hebben 3 harten, blauw bloed, tentakels (armen) met zuignappen, grote hersenen en verder staan ze bekend om hun intelligentie. Enkele bekenden weekdieren zijn de: alikruik, inktvis, kokkel en mossel. Klik hier voor overzicht weekdieren.
Zoals de naam al suggereert staat op de eerste dag de octopus in de spotlights. Zoals je weet is de octopus familie van de inktvissen maar wist je ook dat de octopus slimmer is dan de meeste landdieren? Dat de octopus de beschikking heeft over vijfhonderd miljoen neuronen? En dat ze van kleur kunnen veranderen? Kortom: de octopus is een fascinerend dier!
Week van de Veiligheid
Het is voor iedereen goed om in oktober eens stil te staan bij het thema veiligheid. De ervaring leert dat juist in de donkere wintermaanden criminaliteit stijgt. Tijdens de Week van de Veiligheid organiseren veel gemeenten activiteiten om ondernemers en burgers te steunen in hun strijd tegen criminaliteit. Op zoek naar meer informatie? Klik hier.
4e editie Nationale Energie Week
Tijdens de Nationale Energie Week komt alles en iedereen samen op het gebied van duurzame energieopwekking en energiebesparing. Hierdoor krijg je de kans voor het aangaan van samenwerkingsverbanden, het leggen van nieuwe contacten, het creëren van naamsbekendheid, relatiebeheer en de mogelijkheid deel te nemen aan workshops en debatten. Dit jaar draait het allemaal om het versnellen van de energietransitie.
Wat is energietransitie nu eigenlijk?
Wikipedia legt uit: Energietransitie is een beleidsdoel van de internationale gemeenschap, neergelegd in het Klimaatakkoord van Parijs, om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne-, en windenergie over te stappen. In de “overgangsperiode” wordt het aandeel conventionele energiebronnen, zoals kolencentrales, steeds verder verkleind, en wordt tegelijkertijd gewerkt om zo veel mogelijk energie te besparen. Energietransitie omvat niet alleen het bouwen van windmolens en dergelijke, maar ook onderzoek naar duurzame technologie, zoals opvang en afvang van CO2 (CCS) en elektrisch vervoer.