Internationale Mannendag
Het primaire doel van Internationale Mannendag is het benadrukken van de positieve mannelijke rolmodellen in plaats van alleen maar de negatieve. Laten we eerlijk zijn, mannen doen niet alleen maar slechte dingen. Verder staat gezondheid en welzijn van mannen centraal maar ook het verbeteren van man-vrouwverhoudingen en het bevorderen van gendergelijkheid. Mannendag biedt je bij uitstek de gelegenheid om de mannen in je leven te laten zien dat je ze waardeert.
Wereldtoiletdag
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) heeft ongeveer 60% van de wereldbevolking (4,5 miljard mensen) niet de beschikking over een (goed werkend) toilet. Maar dat zijn niet de enige feiten:
- 862 miljoen mensen duiken de bosjes in om hun behoefte te doen, het zogenaamde wildpoepen
- 1,8 miljard mensen drinken water uit een besmette bron
- wereldwijd gezien heeft 1/3 van de scholen geen toiletvoorzieningen
- 900 miljoen schoolkinderen hebben geen plek om hun handen te wassen
- wereldwijd stroomt meer dan 80% van het afvalwater ongezuiverd terug het ecosysteem in
Het thema van dit jaar is: “When Nature Calls” (wanneer de natuur roept). Wanneer je moet dan moet je, maar dan wel het liefst op een toilet. Miljoenen mensen duiken anno 2018 nog steeds de bosjes in wanneer de natuur roept. Gevolg: op grote schaal worden menselijke uitwerpselen niet opgevangen of verwerkt en dat heeft een verwoestende invloed op de volksgezondheid, leef- en werkomstandigheden, voeding, onderwijs en economische productiviteit over de hele wereld. Toiletten redden levens, omdat het menselijk afval dodelijke ziektes verspreidt.
Werelddag ter Preventie van Kindermishandeling
In 2000 was het de Women’s World Summit Foundation (WWSF) die het initiatief nam voor de Werelddag ter Preventie van Kindermishandeling. Zij hopen dat door de Werelddag ter Preventie van Kindermishandeling wereldwijd overheden en maatschappelijke organisaties worden geïnspireerd om een actievere rol in de bescherming van kinderen te gaan spelen.
Week tegen Kindermishandeling
Elk jaar worden er in Nederland meer dan 119.000 kinderen mishandeld, de helft van deze kinderen krijgt géén hulp. Het ergste vind ik dat 1 op 6 volwassenen weleens kindermishandeling heeft gezien maar er volgens niets mee deed. Het enige wat je hoeft te doen bij een vermoeden van kindermishandeling is daarvan melding te maken bij de politie of bij Veilig Thuis op het gratis 24 uur per dag bereikbare telefoonnummer 0800-2000, het kan ook anoniem. Jij kan het verschil maken om het leven van een mishandeld kind voorgoed te veranderen. Dus:
- open je ogen
- neem altijd je gevoel serieus
- wees alert op signalen
- praat erover met iemand in je omgeving
- onderneem actie; bel 0800-2000 of de politie
Ouderenweek van 19 tot en met 25 november (BE)
De Vlaamse Ouderenraad is de initiator van de Ouderenweek, een campagneweek waar dit jaar de focus ligt op “Ouderen als actieve schakel voor de buurt”. De campagne van 2018 geeft suggesties hoe ouderen een actievere rol kunnen spelen in hun buurt. Klik hier voor meer informatie.