Wereld Anti-Pesticiden Dag
De voortdurende wereldwijde productie, distributie en gebruik van chemische pesticiden heeft verwoestende gevolgen voor mens en milieu. Dat was voor Pesticide Action Network International (PAN) in 1989 de reden om 3 december uit te roepen tot de “Wereld Anti-Pesticiden Dag”. De datum is gekozen ter herinnering aan ’s werelds grootste chemische en industriële ramp. Op 3 december 1984 explodeerde de bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide in Bhopal (India) waardoor het dodelijk gas (methylisocyanaat) ontsnapte. De ramp kostte toentertijd in korte tijd veel slachtoffers en als je het aantal door de jaren heen meerekent kom je op meer dan 500.000 gewonden en 20.000 sterfgevallen. Anno 2018 worden als gevolg van die ramp nog steeds misvormde kinderen geboren.
Oproep voor een verbod op zeer gevaarlijke bestrijdingsmiddelen
Ervaring heeft geleerd dat ondanks talrijke “veilig gebruik” programma’s het niet mogelijk is om zeer gevaarlijke pesticiden (HHP’s) veilig te gebruiken. Mensen, boerderijdieren, dieren in het wild en het milieu blijven aanzienlijke schade ondervinden van HHP’s. PAN International roept daarom op Wereld Anti-Pesticiden Dag overheden en bedrijven op om geleidelijk de hoogst gevaarlijke bestrijdingsmiddelen (Highly Hazardous Pesticides) af te schaffen. Een geleidelijke eliminatie en verbod op HHP’s, te samen met nieuwe beleidsmaatregelen kunnen een verandering teweegbrengen op weg naar een gezonde en duurzame wereld. Klik hier voor het overzicht gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.
Internationale Dag voor Mensen met een Beperking
Sinds 1992 wordt jaarlijks de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking gevierd. En net zoals elke andere “dag van” heeft de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking ook een doel. Namelijk de rechten en het welzijn van personen met een handicap in alle lagen van de bevolking te bevorderen. En men hoopt dat mensen zich meer bewust worden van de situatie van personen met een handicap. Zowel op het politieke, sociale, economische en culturele vlak.
Thema 2018: “Maak gehandicapten zelfredzaam en zorg voor inclusiviteit en gelijkheid”
Met het thema Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality wil de Verenigde Naties merendeel hetzelfde bereiken als vorig jaar. Alleen is “transformatie” vervangen door “empowering”. Dat ik, gezien de context, als “zelfredzaam” heb vertaald. Als ik dit op mijn persoontje betrek dan kan ik inderdaad meer zelfredzaamheid aan de dag leggen als het gaat om voortbewegen op wielen. Tot op heden heb ik nog een duw rolstoel uit het jaar stillekes, lomp en onhandelbaar. Voor mijn partner bijna niet te doen omdat zij ook zo haar medische uitdagingen heeft. Nu was ik zo’n 2 weken geleden aanwezig op de MS Dag en daar zag ik de rolstoel die helemaal bij mij past. Een comfortabele moderne elektrische handbike waardoor ik me weer zelfstandig kan voortbewegen. Op 12 december staat een afspraak met Meyra gepland, en nu hoop ik dat ik de Nino One krijg toegewezen. Ik doe dan weer mee en heb mijn vrijheid terug, en mijn partner haar rug. 😉
Gehandicapten Dag in Nederland
Stichting Gdag organiseert dit jaar voor de elfde keer de UN Wereld Gehandicapten Dag in Nederland. Naast de nationale activiteiten worden er ook per provincie talrijke regionale activiteiten georganiseerd. Wil je weten wat er in jouw provincie te doen is? Klik hier.