3 januari – January Blues | Drinkrietjes Dag

January Blues

Volgens een ingewikkelde omstreden formule blijkt dat de derde maandag van januari de meest depressieve dag van het jaar is. Laten we een stapje verder gaan; de hele maand januari kan je last hebben van de January Blues. Na de december maand, een maand vol leut en jolijt, val je in januari eigenlijk in een soort zwart gat. Alle feestelijkheden zijn nu echt voorbij, als bonus heb je nu lovehandles en is je bankrekening geplunderd. Het weer is somber, je salaris is nog niet gestort en je goede voornemens om te stoppen met roken of mee te doen aan een maand geen alcohol drinken kunnen na 2 dagen de prullenbak al weer in. Als dit nu niet dé ingrediënten zijn om de January Blues te krijgen dan weet ik het niet meer. Eén lichtpuntje blinkt er aan de horizon; de January Blues duren normaal gesproken niet langer dan een paar weken.

Wie is op het briljante idee van een rietje gekomen?

Voor de komst van een drinkrietje werd door de mensheid een roggestengel gebruikt. De Soemeriërs, een volk uit de oudheid, worden gezien als de eerste gebruikers van de roggestengel. Zij gebruikten “het rietje” voor het drinken van bier en water. Het nadeel van een roggestengel is de vieze smaak. Dat ondervond de Amerikaanse fabrieksdirecteur Marvin Stone ook toen hij een sterke drank met ijs nuttigde. Hij vond het zonde dat de nare bijsmaak zijn alcoholisch versnapering verpestte. Er moest een oplossing komen! Nu wil het toeval dat Marvin Stone sigarettenpijpjes fabriceerde en na wat gepiel had hij een papieren drinkrietje ontwikkeld. Op 3 januari 1888 kreeg Stone patent op zijn uitvinding van het papieren drinkrietje.

Hoe vier je drinkrietjes dag?

Een goede manier om Drinkrietjes Dag te vieren is dat je vandaag alle drankjes via een rietje naar binnen zuigt. ’s Ochtends je sinaasappelsap, ’s middag je mineraalwater, s avonds je wijn en ga zo maar door. Pas wel op met warme dranken want het zuigen door een rietje verwarmt de vloeistof een paar graden en dat zou kunnen leiden tot brandwonden in je mond.

Of maak het drankje dat Marvin Stone inspireerde tot zijn uitvinding van het rietje. Marvin dronk zijn favoriete drankje de mint julep. De mint julep is een cocktail uit het zuiden van de Verenigde Staten. Waarschijnlijk is de mint julep omstreeks de achttiende eeuw bedacht in het zuiden van Amerika als medicinale drank. Een senator uit Kentucky zou de drank hebben geïntroduceerd in Washington en sindsdien is het een zeer populaire cocktail. Traditioneel wordt de mint julep gedronken op de tweedaagse paardenrace van de Kentucky Derby.

Wat heb je nodig?

  • 4 blaadjes munt + 1 voor de garnering
  • 1 theelepel poedersuiker
  • 2 theelepels water
  • 6 centiliter Bourbon-whiskey
  • schaafijs

Bereiding

Plaats de blaadjes munt op de bodem van een gekoelde zilveren of roestvrijstalen beker. Voeg de suiker toe en kneus de blaadjes met een cocktail muddler. Top het glas af met schaafijs en giet de Bourbon-whiskey royaal over het ijs heen. Roer stevig met een staafje tot dat de beker condens uitslaat. Voeg meer ijs toe en garneer het drankje met extra munt voor het aroma. Om het helemaal af te maken garneer je de mint julep met een takje munt. Ik zeg proost!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.