10 januari – Dag van de Eigenaardige Mensen | Kuifje

Dag van de Eigenaardige Mensen

Op Dag van de Eigenaardige Mensen kan ik maar aan één iemand denken: Cornelis Gerrit van der Staaij. Voor intimi Kees. Je kent hem wel, de Tweede Kamer fractievoorzitter van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), de man die op sgp.nl verkondigt: in woord en daad gericht te zijn op het welzijn van héél Nederland. Met de nadruk op héél Nederland. Keessie is deze week “hot”. Niet om wie Keessie is maar om wat Keessie ondertekend heeft. Voor degene die het gemist hebben, hij heeft de Nashvilleverklaring ondertekend. Een verklaring over Bijbelse seksualiteit. Een verklaring die onder andere suggereert dat je kunt genezen van homoseksualiteit. Klik hier voor de Nederlandse versie van de Nashvilleverklaring. Het enige wat ik kan denken na het lezen van deze verklaring: wat heeft God toch een stel Eigenaardige Mensen op de wereld gezet!

Ik ben boos!

Afgelopen maandag zat ik in het publiek van DWDD en ik was net zoals Dominee Gremdaat boos. Zo graag had ik willen zeggen wat ik vond van de heer van der Staaij. Ik had willen zeggen dat hij met het ondertekenen van de Nashvilleverklaring zich schuldig maakt aan discriminatie, aan stigmatisering, aan groepen mensen buiten de Nederlandse samenleving plaatsen. Ik had willen zeggen dat hij met pek en veren uit de Tweede Kamer moet worden gejaagd. Hoe kan iemand die beweert dat hij in woord en daad gericht is op het welzijn van héél Nederland een verklaring ondertekenen die tegen (actieve) homoseksualiteit en transgenderisme is?

Nieuwsflash voor Keesie: zij horen ook bij héél Nederland! Kijk, of je nu in God gelooft of niet (of aanhanger van een ander geloof bent), en er heilig van overtuigd bent dat de Bijbel géén sprookjesboek is, iedere Nederlander zal de grondwet moeten naleven. Ik vraag me af of Keessie artikel 1 van de Grondwet wel kent?

Artikel 1 van de Grondwet

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. “

De eerste aflevering van Kuifje verschijnt

Op 10 januari 1929 verschijnt de eerste aflevering van Kuifje (Tintin in het Frans) in de jeugdbijlage Le Petit Vingtième van het Belgisch dagblad “Le Vingtième Siècle”. In het begin verschenen enkel kleine losse verhaaltjes, door de immense populariteit en vraag naar meer besloot uitgever Raymond Leblanc Hergé aan te bieden om aparte stripboeken van Kuifje uit te gaan geven. Zo werd het eerste Kuifje album geboren: Les Aventures de Tintin, reporter du Petit “Vingtième”, au pays des Soviets (De avonturen van Kuifje, reporter van de Kleine “Twintigste”, in het land van de Sovjets). In dit eerste album maakt Kuifje een journalistieke reis door de Sovjet-Unie.

Remi Remi

De geestelijke vader van Kuifje was de Belgische striptekenaar Hergé, pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi (1907-1983). Hij werd wereldberoemd met zijn verhalen over Kuifje (Tintin), de jongensachtige reporter die de wereld afreist om problemen te bestrijden.

Tot aan zijn dood in 1983 verschenen er 23 albums met de avonturen van Kuifje waarin ook zijn hond Bobbie, kapitein Haddock, professor Zonnebloem en de detectives Jansen en Janssen belangrijke rollen vertolken. Hergé stierf tijdens de productie van de 24ste: Kuifje en de Alfa-kunst (Tintin et l’Alph-Art). Postuum werd deze toch uitgegeven maar aangezien het zijn wens was dat niemand na zijn overlijden de Kuifje-reeks zou voortzetten, is het album officieel nooit afgemaakt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.